Svjetla Pariza zamijenili smirajem Zagreba

25.11.2021.

11:22

Autor: Kod nas doma/HRT/D.D.

Svjetla Pariza zamijenili smirajem Zagreba

Svjetla Pariza zamijenili smirajem Zagreba

Foto: Kod nas doma / HRT

Da za nove početke nikad nije kasno potvrdila je Jelena, jer osim što je s obitelji promijenila državu stanovanja, cijelu svoju karijeru također je započela od nule. Kaže kako je povratkom u Hrvatsku sa suprugom našla smiraj i sigurnost koja u Parizu već godinama nedostaje

- Krenulo je, imam osjećaj, sve 2015. s onim terorizmom, barem je to moj doživljaj, jer je to prvi put da sam počela osjećati pravi strah za svoje dijete. Taj strah je uvijek nekako tinjao, uvijek je vojska od tada na ulicama, nekako se sve to militariziralo. Mi smo prošli kroz rat, mene je malo na to podsjetilo, ta jedna atmosfera, prisjeća se Jelena Atabeyki.


Tako Jelena opisuje posljednjih nekoliko godina života u Parizu. Nije to više grad kakav je bio kada se prije 11 godina doselila onamo, grad svjetlosti postao je grad tame.


- Jako je puno razbojstava, jako puno otmica djece, i takve grozote koje mi ovdje, imam osjećaj, gledamo samo na filmovima, dodaje.


Upravo zato je sa svojom obitelji donijela odluku koja im mijenja život, ovoga ljeta preselili su se u Zagreb.


- Ideja je bila mog supruga, uvijek je rekao da ga Hrvatska podsjeća na Francusku prije 40 godina. Puno manje i gužve, i nekakav mirniji život, ali prije svega ti međuljudski odnosi. U Francuskoj se dosta to sve nekako izrobotiziralo, opisuje Jelena.


Jelenin suprug je Iranac koji je odrastao u Parizu, a njihove Pantea i Tesa, rođene Parižanke. Za sada u Hrvatskoj sve ide kao po špagi, suprug još uvijek zbog posla dosta putuje na relaciji Zagreb-Pariz, a cure su ovdje krenule u francusku školu. Uz njih je i Jelena propričala francuski, pa je to službeni jezik u njihovom domu.


- Pantea je hrvatski naučila, a i Tesa, kroz ljetovanja ovdje s bakom i djedom, ne možeš se drugačije sporazumjeti, pa onda s djecom u parku, i tako djeca jako brzo upiju jezik, rekla je Jelena Atabeyki.


Trenutačno žive u unajmljenom stanu, jer čekaju da se njihov završi. Kako će izgledati i Jeleni će biti iznenađenje jer je potpuna kreacija njezina supruga, dizajnera po struci. Imat će Jelena ondje i svoj radni kutak za svoj, zbog korona krize, za sad online posao - fitnes za lice.


- Vježbanje lica ima puno benefita, prvo je preventivna metoda, ja bih rekla, bez mane. Ne razvijanje dinamičkih napora, očuvanja volumena lica, puno grimasa nepotrebnih radimo kojima svoje lice postarujemo prije vremena. Recimo mišić na čelu, moje čelo sad izgleda ovako jer ne mičem obrve, pojašnjava Jelena Atabeyki.


Zbog vježbe i u 43. godini života izgleda sjajno. Kaže, kada gleda svoje slike iz manekenskih dana zadovoljna je kako stari. Dani modnih pista i editorijala nimalo joj ne nedostaju. Kao ekonomistica s nedovoljnim poznavanjem francuskog jezika Jelena nikad u Parizu nije mogla raditi u struci. I onda je opet na nagovor supruga završila zahtjevnu edukaciju i postala trenerica pilatesa.


- Kad je vidio s kojom se ja strašću bavim pilatesom je rekao "zašto ti onda ne bi krenula od nule karijeru, to ti je super prilika", prepričava Jelena.


Karijeru pilates instruktorice nastavit će ovdje čim se ova korona kriza malo smiri, i kroz individualne satove, i kroz platformu "Aktivna Hrvatska". 


- Ja sam primjer osobe koja je nakon dvoje djece, i čak nakon bolova u leđima koji su posljedica jedne ozljede, uspjela ne samo unaprijediti svoje zdravlje, nego i postati instruktor te vještine. Kada hoćemo nekoga motivirati, dobro je svojim primjerom poslužiti kao motivacija, ističe.


Nju je motivirao povratak doma, nije bila sigurna da će preseljenje baš ovako glatko proći.


- Iskreno uhvatila me mala panika, jer sam si ja sve tamo bila posložila i u glavi sam prebacila da ću ja tamo dočekati starost, i onda sad se moraš vratiti ovdje. Onda tek, kad sam se vratila, sam shvatila koliko je meni ovdje lakše, zaključila je Jelena Atabeyki.


Sve je sjelo na svoje mjesto kada joj je suprug nakon jedne šetnje gradom oduševljeno potvrdio koliko je preseljenje bilo dobra ideja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!