Svjetski dan ptica selica

14.05.2022.

16:37

Autor: Ana Vulić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Ptice selice

Ptice selice

Foto: HTV / HRT

Danas je Svjetski dana ptica selica. Tim povodom na osječkoj Vodenici otvorena je izložba fotografija mladog biologa Tomislava Mandira. Na fotografijama su ptice selice s područja Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

- Sve je počelo tijekom studentskih dana, išao sam na takve terene s udrugama koje se bave zaštitom i proučavanjem ptica i upravo tako je krenula moja ljubav, pogotovo tijekom korone kada je bilo sve zatvoreno, sve više sam bio vani proučavao ptice te ih usput fotografirao, govori Tomislav Mandir, mag. biologije i autor izložbe.

I to kako bi nas podsjetio da im ne oduzimamo njihova staništa. 

- Ptice imaju velik utjecaj na čovjeka, jedna od najvažnijih je da se hrane kukcima, to je nama posebno važno u Osijeku zbog komaraca, naglašava. 

- Trebamo saditi stabla, trebamo čuvati stabla, i te naše ptice, to naše bogatstvo. Mi ovdje na vodenici stvarno imamo bogatstvo. U centru grada imamo dabrove, vidre, kornjače, bijele i sive čaplje, a ptičica da ne pričam, ističe Boba Davidović, Ekološka udruga "Vodenica". 

Svjesni su toga i građani

- Stvarno predivne fotografije, preko kojih se može naučiti prvenstveno o staništu ovih vrsta ptica, govori Ramona Ana Davidović

- Pozvao bih sve ljubitelje prirode da dođu vidjeti ono što je teško uočiti običnom posjetitelju. Trebate imati dosta vremena i osjećaja za prostor i vrijeme da biste uspjeli snimiti ovako divne fotografije, rekao je Fabijan Marinović.

Koje će se na osječkoj Vodenici moći razgledati do kraja svibnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!