Tajna veza između čovjeka i morskog goluba

15.05.2022.

13:31

Autor: Odri Ribarović/More/HRT

Tajna veza između Gorana i morskog goluba

Tajna veza između Gorana i morskog goluba

Foto: More / HTV

Ovo je priča o neobičnom susretu između morskog goluba i dvoje ljudi na plaži Sv. Ivan u Mošćeničkoj Dragi. Kolike su šanse da će ova riba "nalik ptici u letu" odazvati na poziv i doslovno isplivati na plažu, prosudite sami. Mi smo zaključili da su si "kliknuli na prvu"!

Šaptač konjima, dobro je znan, no jeste li čuli za šaptača morskim golubovima? Ali, da to ne bi bila samo jedna od tzv. ribarskih ili ronilačkih priča, pokazat ćemo vam, naravno i snimku. Prije koji tjedan, Goran i Madlen Brozović, naši Riječani zaljubljeni u more stigli su u proljetnu šetnju na plažu Sv. Ivan u Mošćeničkoj Dragi. Vrijeme je bilo promijenjivo, a susret na relaciji "more - kopno", posve neočekivan.

- Kad sam to ispričao prijateljima, a sad ću vama ispričati onda su me gledali malo čudno. Blijedo, nazovimo to tako, međutim kad sam im pokazao što se stvarno desilo - druga priča, kaže Goran.

A sve je počelo igrom, upravo onom kojoj malo tko odoli kad se nađe na plaži.

- Počeo sam bacati kamenčiće u more, onako spontano, uživao sam u suncu. I odjedanput mi se učinilo da vidim nešto crno, i onda je to crno išlo sve bliže i bliže, i onda sam počeo razaznavati da bi to mogla biti raža, drhtulja, golub. Došla je skroz na blizinu od 2 metra, dodaje.

No, dok je dohvatio mobitel da napravi snimku, karakteristična sjenka s perajama nalik krilima, netragom je nestala. Ali, znate kako kažu, ako nešto zaista silno želiš - to će se i dogoditi. Ili ako znaš tajni govor kojim se na neki neobjašnjiv način mogu sporazumijeti dva posve različita bića.

- On je ovaj put došao na poziv, to je interesantno što se desilo. Da li je on tražio pomoć, ja to ne znam. Došao je drugi put na blizinu 2-3 metra, opet me pozdravio nasmijao mi se i onda se vratio prema dubini, zastao, i onda - vidjet ćete na snimci - ja sam ga pozvao i on je doslovno došao. Izašao je van, a pas ga je ponjušio, nastavlja Goran.

Madlen dodaje kako je u svemu najvjerojatnije što je morski golub izronio na samu plažu, baš na poziv. Tako je ispalo, dodaje - da mi je suprug pravi šaptač morskim golubovima.

Je li tajna u otočkoj krvi koju Goran vuče s Paga, ili u tome da kao podvodni ribolovac razumije kod podmorja, teško je reći. Dijelom i stoga što je u varljiva proljetna vremena već znao imati čudne susrete sa zubacem u pijesku ili s hobotnicama koje su izlazile iz mora, ali nikad s morskim golubom koji se najčešće hrani noću, a danju zakopan ispod mulja i pijeska.

Golub je na poziv izronio. Čak se ni Goranovog psa nije preplašio. Goran kaže - krivo bi mu bilo da ovo nije podijelio s našom ekipom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!