Tajne osječkih pročelja

21.02.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Slon na pročelju zgrade kod Lutrije

Slon na pročelju zgrade kod Lutrije

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HTV

Svoj grad uz turističke vodiče otkrivali su Osječani. Od početka ove godine u Osijeku je ostvareno više od 10 tisuća noćenja turista, što je 50% više nego u istom razdoblju prošle godine. Turisti posjećuju grad na Dravi kako bi otkrili njegove ljepote i znamenitosti te čuli različite legende i priče. 

Besplatno razgledavanje grada počelo je na glavnom trgu, na uglu s osječkim slonom.

- Ivan Lajpcig je odlučio postaviti slona zato što slon donosi igračima lutrije sreću. Međutim odlučio je malo prevariti svoje igrače lutrije tako da je surlu slona spustio dolje.Tako da možemo slobodno reći da slon sa surlom prema dolje ne donosi sreću nego nesreću, pojasnio je Domagoj Butković, turistički vodič.

Brojna gradska pročelja kriju tajne. Turističkoj šetnji zanimljiva naziva "Glavu gore" pridružili su se mnogi u želji da saznaju više o svom gradu. Tako su čuli i priču o tzv. prozorima koji su projektirani - za "kibiciranje".

Tajana Rogulj, direktorica TZ-a Osijek kazala je kako tematske obilaske Osijeka organiziraju cijele godine - za sve generacije, za domaće i goste. Put ih je tako odveo i do osječke konkatedrale čije ulaze čuvaju mistične vodorige. One se spominju kao bića koja noću ožive, harače po grdadu, a preko dana se skamene, kaže vodić. Iako imaju sasvim praktičnu svrhu - predstavljaju oluke.

Šetnja je nastavljena gradskim ulicama, na zadovoljstvo Osječana koji su na ovaj način odlučili bolje upoznati svoj grad i njegove tajne.

Više u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!