Uvijek je pravo vrijeme za sir, ali samo je jedna Fešta od sira. Smjestila se u Kolan, mjesto u srcu otoka Paga, bez izlaza na more, ali zato s najviše proizvođača sira. Prvi pisani spomen Paškog sira seže još u 1774. godinu.
28.08.2023.
07:00
Autor: HRT/IMS/Dnevnik/Katina Vrsaljko
Uvijek je pravo vrijeme za sir, ali samo je jedna Fešta od sira. Smjestila se u Kolan, mjesto u srcu otoka Paga, bez izlaza na more, ali zato s najviše proizvođača sira. Prvi pisani spomen Paškog sira seže još u 1774. godinu.
Čipka, janjetina, sol i naravno... sir. Na spomen otoka Paga upravo je paški sir najčešće prva asocijacija. U čemu je tajna?
- Ima jednu posebnu čar otoka, onu škrtu, škrto sve na otoku, dakle sol, bilje koje ovce jedu, tu buru, tako da puno nam znači da se popularizira, iako je ovo proizvod koji ima puno veću potražnju nego ponudu, naglašava Ivana Čemeljić, proizvođačica sira.
Sirarstvo je na otoku Pagu staro kao i samo ovčarstvo, a prvi ovčari na Pagu bili su Liburni. Ovca je još jedan zaštitni znak ovog otoka.
- Ovca je jedna životinja koja je zadužila ovaj otok jer ga je nahranila, prehranila i hranit će ga i dalje, i zato je jako bitno da se ovakve fešte nastave da se promocija sira i načina života ovdje na otoku kroz ovakve fešte prikažu, rekao je Šime Pernjak, suvlasnik sirane
Fešta je prigoda za predstavljanje sirara, ali i svega što se sa sirom ljubi. A toga ima puno. Pršut, vino, med... I slano i slatko...
Sir bi zasigurno valjalo naribati i na gulaš od janjetine i kupusa po kojem je zamirisao cijeli kolanjski trg.
Udruženi paški sirari rade na zaštiti i promociji.
- Udruga proizvođača paškog sira nositelj je oznake Paški sir kojim se štiti ime i naziv Paškog sira od zlouporabe i patvorenja. Tu oznaku ima 11 proizvođača koji su u udruzi i samo nas 11 ustvari može prodavati paški sir pod njegovim imenom, rekla je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.
A zlouporaba ne može proći kad su pravi znalci u pitanju.
- Volim jest sir, pogotovo domaći, jer je najbolji, govori Tara Paladina.
Mala ocjenjivačica pridružila se tako brojnim stručnim povjerenstvima koji su paški sir iz godine u godinu nagrađivali zlatnim medaljama. Te tako upisali Pag na sirnu mapu svijeta.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora