Tajni kompleks tunela JNA postao prezentacijski centar

14.07.2022.

17:57

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Prezentacijski centar u NP Paklenica

Prezentacijski centar u NP Paklenica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nacionalni park Paklenica dobio je atraktivni Posjetiteljski centar. U podzemnom gradu u srcu Velebita, uz pomoć suvremene tehnologije, moguće je doznati sve o flori i fauni zaštićenog područja, povijesti i kulturnoj baštini. Ovaj projekt cjelogodišnjeg turizma vrijedan je 33 milijuna kuna.

Kada je početkom pedesetih godina 20. stoljeća vojska u najvećoj tajnosti u živoj stijeni kanjona Velike Paklenice iskopala kompleks tunela, teško da je itko mogao zamisliti da će u njima desetljećima kasnije postojati suvremeno opremljen prezentacijski centar.

- Danas zaključujemo priču koja u stvari traje 22 godine sama ustanova i djelatnici su prošli kroz mnoge izazove koje smo uspjeli prevladati, sretni što možemo danas sa svim našim suradnicima, kolegama, prijateljima proslaviti, kaže ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Natalija Andačić.

"Podzemni grad u srcu Velebita" jedan je od 17 projekata koji se provode u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, usmjerenih na poboljšavanje sigurnosti te informiranje i educiranje posjetitelja.

- O ulogama eko-sustava, zdravih bipraznolikost osigurava i čist zrak i vodu, ali pružaju i još neke uloge, pogotovo u nacionalnim parkovima, a to su rekreacija, boravak u prirodi, ističe ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Krajtmajer.

Slažu se s time i posjetitelji sa svih strana svijeta.

- Mislim da je Paklenica jedno od najpoznatijih europskih penjališta, pa smo odlučili doći, rekao je Joseph iz Njemačke.

Na mjestima poput ovih, jedinstvenih kanjona, sigurnost i oprez uvijek su visoko na popisu prioriteta, ne samo posjetitelja, već i djelatnika, pa je jedan od partnera u projektu bila i Hrvatska gorska služba spašavanja.

- Ono što možemo vidjeti u ovom podzemnom gradu, i izložbe i preporuke i karte i planovi, to će sve doprinijeti, odnosno već doprinosi, osjećamo to na terenu, povećanju sigurnosti i manjem broju akcija za nas, ističe pročelnik HGSS-a Josip Granić.

U sklopu projekta provedena je edukacija članova HGSS-a te djelatnika parka, a nabavljena je i oprema za spašavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!