Talisman za hrvatsku obitelj

02.09.2021.

20:43

Autor: Sara Badžek/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Anka Ljubek, dobitnica nagrade Talisman

Anka Ljubek, dobitnica nagrade Talisman

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U posljednjih pedesetak godina stotine tisuća Hrvata novi su život započele u Njemačkoj. Obitelj Ljubek otišla je i 70-ih, a njihova su djeca ondje izgradila i karijere. Prije nekoliko dana dobili su i nagradu koja se dodjeljuje useljenicima za izniman doprinos njemačkom društvu.


Anka Ljubek na njemačkom je tlu od 1973. Jedna je od tisuća Hrvata koji su iz tadašnje Jugoslavije krenuli trbuhom za kruhom. 


- Nakon završene medicinske škole došla sam u subotu, u ponedjeljak sam već počela raditi bez znanja ijedne riječi njemačkog jezika, onda možete misliti kako mi je bilo, rekla je Anka Ljubek, dobitnica nagrade Talisman.


Kao i mnogi Hrvati, u Njemačkoj je izgradila život i provela radni vijek. 


- Sada sam u mirovini, uvijek sam radila, imam dvoje djece koja su završila školu, na koju mogu biti ponosna, kaže Anka.


Sin Carlo druga je generacija useljeničke obitelji Ljubek. S obitelji živi u Hamburgu.


- Moja sestra ima dva kafića, radi puno kao i moja mama. Ja sam glumac, radim u kazalištu i snimam filmove, rekao je Carlo Ljubek.


Možda jedan od emotivnijih koje je snimio, zahvala je majci u sklopu dodjele nagrade za izniman doprinos njemačkom društvu, koja je njegovim roditeljima uručena u Berlinu. 


- Mami reći da sam ponosan što je došla u Njemačku i uzela sve na sebe, to je jako lijepo, kaže Carlo.


Četvrtinu njemačkog stanovništva čine useljenici. Talisman je poruka da ondje nisu stranci, nego vrijedan dio društva. 


- Talisman se daje za sreću, a te osobe koje su došle u Njemačku naša su sreća, smatra Christian Wulff iz Njemačke zaklade za integraciju.


Povjerenica njemačke vlade za integraciju Anette Widmann – Mauz rekla je kako u Njemačkoj živi oko 400.000 Hrvatica i Hrvata, među kojima su i potomci onih koji su od 1968. dolazili u Njemačku, i bitno su pridonijeli njezinu razvoju. 


Ovo je prvi put da je Talisman pripao hrvatskoj obitelji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!