Tamo gdje Dunav ljubi nebo

22.10.2021.

10:19

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilok, Dubrovnik na istoku

Ilok, Dubrovnik na istoku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svitanje na Dunavu. Narančasti valcer boja pleše vedutama grada u koji se zaljubljuje na prvi pogled. Baš kao i u rijeku koja ga danonoćno grli. Ilok. Zovu ga i Dubrovnik na istoku. A ta dva grada, ovaj na krajnjem istoku Hrvatske, i onaj na krajnjem jugu, veže mnogo toga. Prije svega - neodoljiva ljepota.

Ali i zidine. One uz Dunav iz 15. su stoljeća, kada je Ilok bio kraljevski grad i u njemu stolovao ban i kralj Nikola Iločki. Kad su sagrađene bile su dugačke čak 1500 metara. Danas je sačuvana otprilike polovica, oko 800 metara. To je najočuvaniji kompleks tvrđave na kopnu, objašnjava Marija Dobošević, stručna suradnica u Gradskoj upravi. 

Okružen s jedne strane Dunavom, s druge morem vinograda na sunčanim obroncima Fruške gore, Ilok putnika namjernika mami na otkrivanje tajni starih vinskih podruma, dvoraca, muzeja, crkava.

Gotovo u svakoj ulici u gradu nalazi se vinarija i podrum. Najveća je atrakcija Stari iločki podrum. Ukopan ispod srednjovjekovnog dvorca, stalne je prirodne temperature i ljeti i zimi, baš po mjeri vrhunskih iločkih vina.

- Zanimljivost je i ta da je najveći dio naše arhive ostao sačuvan u podrumu tijekom okupacije ovog dijela Hrvatske od 1991.do 1997g. Zahvaljujući našem podrumaru Franji Volfu koji je jedan dio podruma zazidao - sačuvana je arhiva od krađe i uništenja, podsjeća Vesna Štajner.

Za vrijeme okupacije Iločani su u izbjeglištvu sanjali povratak u svoj grad i vraćanje njegova starog sjaja. Neki su u tome i uspjeli, no mnogi su se, u potrazi za boljim životom, iselili i danas žive diljem Europe. Unatoč ljepotama i bogatim resursima ovoga kraja, broj stanovnika gotovo se prepolovio.

Oni koji su se okrenuli vinogradarstvu i vinarstvu, muku muče s nedostatkom radne snage.

Mario Faletar je upravitelj poljoprivredne zadruge "Trs" koja okuplja sedamnaest vinogradara. Kada su 2003. započeli suradnju, kapacitet podruma bio je samo 30 tisuća litara vina, danas on iznosi 550 tisuća litara. Najpoznatiji su, kaže - cabernet sauvignon, caberne frank, a malo manje poznata carmenere frankovka, također je zaštitni dio Iloka.

Svi projekti sufinanciraju se sredstvima Europske unije, pa tako i ovaj istraživački koji je vinarija ostvarila u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. Riječ je o razvoju novih proizvoda od sjemenki grožđa: ulja, brašna i ekstrakta. Trenutno nabavljaju pravu industrijsku opremu.

Martina Šaravanja, istraživačica i voditeljica europskih projekata vinarije "Trs" s velikom strašću predaje svom poslu, a uskoro će po drugi put postati majka. Otkriva nam što je presudilo da ostane u rodnom gradu - posao. Tu dodaje, ima i prijatelje i podršku roditelja u podizanju obitelji.

Uspješan spoj turizma i poljoprivrede mogao bi nabolje promijeniti demografske trendove u ovom kraju, nadaju se u Turističkoj zajednici Iloka. Godine 2019. imali su 9 tisuća noćenja, prošle su godine pali na 4.000 ali su ove godine već na 5 tisuća, kaže Željka Kovačlija iz TZ Iloka.

Željka je zajedno s obitelji, s velikom ljubavlju uredila mali hotel na samoj šetnici uz rijeku. Zahvaljujući međunarodnoj biciklističkoj ruti uz Dunav, dolaze gosti sa svih strana. Dakako, dobrodošlo je i prestižno gastronomsko priznanje za najbolji omjer cijene i kvalitete koje dobijaju već četiri godine.

Priznanju su se posebno obradovali kuhari, koji nam otkrivaju da su ljubav, strast i kreativnost najbolji začini svakom jelu. Po okrepu, ali onu duhovnu, dolaze i hodočasnici u crkvu svetog Ivana Kapistrana, za kojeg se vežu čudotvorna izlječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!