Kraj poznat po vrganjima nudi i crni tartuf

22.09.2021.

07:04

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Lov na tartufe

Lov na tartufe

Foto: Dnevnik u podne / HTV

Prirodne ljepote nekog kraja i gastronomija često su najbolji mamac za posjetitelje. Svoje mjesto tu nalazi i grad Novi Marof. Kraj poznat po vrganjima, odnedavno svoju priču gradi na još jednoj deliciji. Pokazalo se, naime, da je i varaždinsko područje bogato crnim tartufom. Lov na crni tartuf uvrstili su i u svoju turističku ponudu.

Zvijezda priče je Jeno - pasmina Lagoto Romanjolo. Tartufi su mu prava strast. 


- Imaju dobar njuh, a tek onda vid, dok većina pasa vidi, pa onda njuši, objašnjava Stjepan Hrvoić, vlasnik Jena.


Posla ima, ispostavilo se i varaždinski je kraj plodno područje za crne tartufe. 


- Ono što je najbitnije da nisu kiseli tereni, a šumske zajednice sve - od lijeske, bukve, graba, nabraja Mario Vlašić, inženjer šumarstva.


Delicija, za koju treba izdvojiti i do 200 eura po kilogramu, ovaj je put pronašla mjesto i na tanjuru majstora kuhinje. 


- Ima jedan specifičan okus, ne kao bijeli, malo intenzivniji i morao sam ga pažljivo dozirati u jelima, možda neobičan, opisuje Damir Crleni, varaždinski kuhar.


Lov na tartufe postao je dio turističke ponude Novog Marofa. Šetači mogu vidjeti Jena i Stjepana na zadatku te kušati jela. Tradicionalno je to gljivarski kraj, već osam godina u šumi Paka organizira se i cijela manifestacija posvećena - vrganju.  


- Paka je oduvijek poznata po toj deliciji, ljudi su stajali, brali vrganje, prodajom popunjavali budžete na taj način, kaže Renata Horvatić, direktorica Turističkog ureda Novog Marofa.


U mirisnu i šarenu jesen u netaknutoj prirodi - tko bi im odolio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!