07:00 / 08.05.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Tehnički pregled uoči sezone motocikala

Tehnički pregled uoči sezone motocikala

Tehnički pregled uoči sezone motocikala

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S obzirom na to da su motociklisti najugroženiji sudionici u prometu, diljem zemlje u stanicama za tehnički pregled ovoga se tjedna provodi preventivno-sigurnosna akcija "Dani tehničke ispravnosti motocikala". Provjerili smo kakav je odaziv i što se sve kontrolira u jednoj čakovečkoj stanici.

Gospodin Mario sa svojim ljubimcem na dva kotača dosad nije imao većih problema. Ipak, svake godine prije ljeta obvezno provjerava njegovo stanje.

- Motor je prilično star 97' godište. Ima ukupno nekih 40 tisuća kilometara. Međutim malo se vozim, nekakvih 2,5 do 3 tisuće km godišnje, ali prije svake sezone obavezno napravim servis, kaže Mario Crnković.

On je jedan od malobrojnih motociklista koji su ovog tjedna došli na besplatnu kontrolu u ovu čakovečku stanicu za tehnički pregled.

- Prvo radimo vizualni pregled, zahvat u ruke, provjeravamo učvršćenje svih dijelova na vozilu da ne bi došlo do gubitka kojeg dijela na cesti, provjeravamo tlak u gumama, objašnjava Saša Serec, voditelj stanice za tehnički pregled.

Svjetlosnu signalizaciju, motor i lanac jer ispravnost motocikla ključna je za sigurnu vožnju.

Stoga i policija poziva motocikliste na preventivne kontrole njihovih vozila.

- Tehnička ispravnost vozila je vrlo bitna što se tiče stanja sigurnosti prometa na cestama. Vozilo mora biti ispravno jer samo takvo je sigurno za sudjelovanje, rekla je Alenka Hošnjak, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU međimurske.

Lani je u prometnim nesrećama na međimurskim prometnicama sudjelovalo 16 motociklista. Iako je najčešći uzrok prebrza vožnja, katkad se nesreće dogode i zbog neispravnosti vozila.

- Događaju se problemi s kočnicama, sa sakrivanjem registarskih pločica. To su nekakvi problemi na koje mi nailazimo u prometu na cesti, a isto tako često su svjetla neispravna, a kada su prekršaji u pitanju najčešće je nenošenje zaštitne kacige, kaže Hošnjak.

Jer na taj način se mogu spriječiti prometne nesreće i spasiti živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!