Tek joj je 12 godina, a već je osmislila i izdala svoj vlastiti parfem

07.06.2023.

07:05

Autor: Sandra Špoljar/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Tek joj je 12 godina, a već je osmislila i izdala svoj vlastiti parfem

Tek joj je 12 godina, a već je osmislila i izdala svoj vlastiti parfem

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Dvanaestogodišnjoj Čakovčanki Mii Levačić uspjelo je ono što će mnogim našim poznatim i od nje starijim osobama, ostati neispunjen san. Mia je naime osmislila te izdala svoj vlastiti parfem te se svrstala u red najmlađih vlasnica parfema u svijetu. I ništa manje važna nije niti činjenica da zbog toga nije morala otići u Pariz ili neku drugu svjetsku metrolopu, već je cijeli projekt realiziran tamo gdje je i osmišljen - u Čakovcu.

Sada joj je 12, a na zamisao da kreira svoj parfem, došla je kad joj je bilo tek devet godina. Inspiraciju je pronašla na društvenim mrežama.

- Vidjela sam puno youtubera i tiktokera kako imaju svoje proizvode npr. šminku, parfeme i odlučila sam imati svoj, ali znala sam da nemam dovoljno novaca, pa sam odlučila štedjeti i nakon tri godine počeo je proces parfema, ispričala je Mia. 

I sada, nakon godinu dana ova mlada Čakovčanka napokon u ruci drži svoj parfem. Nazvala ga je svojim imenom.

- Voćne su note, sam po sebi jako lijepo miriši i za sve je uzraste, ističe. 

Kao i mirisu, veliku pozornost Mia je posvetila i bočici.

- Ima zlatnu krunu s dijamantima, zlatni natpis i crvenu kutiju, kaže Mia.

Mirisi su kod Levačićevih već godinama svakodnevna tema, jer Mijin otac Dejan i sam je kreator parfema. Prije četiri godine ušao je i u Guinnessovu knjigu rekorda, jer proizveo je najveći parfem na svijetu. U boci visokoj gotovo dva metra, bilo je 616 litara parfema s 500 tisuća zlatnih listića. Ali u ovom slučaju želio je da kći sve napravi sama.

- Ono što je najbitnije je spajanje esencija i alkohola. Taj je proces najzahtjevniji i samo odležavanje parfema traje četiri, šest ili 12 mjeseci, kaže tata Dejan.

Mijin parfem za sada se može kupiti samo u jednoj trgovini na moru, ali ona ne misli stati samo na tome. Želja joj je da joj kreiranje parfema postane posao i da mirisi nastali u malom kućnom laboratoriju u Čakovcu, kupcima budu dostupni u svim europskim parfumerijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!