Tekući smaragd, prvi koktel rijeke Krke

13.10.2021.

20:23

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT

Tekući smaragd

Tekući smaragd

Foto: Dnevnik / HTV

Tekući smaragd, koktel je koji su osmislili učenici šibenske Turističko-ugostiteljske škole. Inspiraciju im je dala zelena i zanosna rijeka Krka. U jednoj čaši "pomiješane" su - tradicija i arome šibenskog kraja.

Baza je prvog Krkina koktela: najstarija i najpoznatija rakija ovoga podneblja - travarica. Miješaju je mladi kreativci sa sokovima od limuna i bosiljka te sirupom od jasmina.

 - U toj čaši se zapravo ogleda Krka i njeno zelenilo, pokazuje Tonka Kardov iz šibenske Turističko-ugostiteljske škole. Krstio se koktel izrazom kojim putnici tepaju krškoj ljepotici - Tekući smaragd!

Tomislav Staničić, stručni suradnik na projektu kaže kako se koktel može nazvati 'damskim', ali preporučuje ga svima koji se žele osvježiti.

Ideja je autora nuditi Tekući smaragd kao unikatni suvenir. I novosmišljenu tekuću deliciju uvrstiti na kartu pića u Parku, kaže ravnateljica Nacionalnog parka Krke Nella Slavica. Jer rekli su gosti i danas: Rado bi njime nazdravili opet!

Razlika između konobara i osobe koja nosi tacnu

Odgaja šibenska škola buduće turističke kreativce. S dodanom vrijednošću. Jer, kaže ravnateljica šibenske Turističko-ugostiteljske škole Senka Dodig - velika je razlika između konobara i osobe koja nosi tacnu. Da biste znali poslužiti čovjeka morate poznavati kulturu jedenja i pića.

Golica ih želja za otkrivanjem i stvaranjem novog. Zahvaljujući njima za potpuni doživljaj Krke uz ostala osjetila bit će potreban - i istančan okus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!