Terapijski učinak uzgajanja zelenila za djecu s autističnog spektra

07:08 / 13.01.2022.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Terapijski učinak uzgajanja zelenila za djecu s autističnog spektra

Terapijski učinak uzgajanja zelenila za djecu s autističnog spektra

Foto: Regionaln dnevnik / HRT

Rad na zemlji ima terapijski učinak, osobito za djecu s teškoćama. Udruga za autizam dobila je na korištenje parcelu na kojoj će, prema principima biodinamike djeca sa svojima obiteljima uzgajati povrće i voće.

Međimurska udruga "Pogled" okuplja djecu s poremećajem iz spektra autizma. Osnovni cilj udruge je podizati kvalitetu njihova života te života njihovih obitelji. Stoga su se, u suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera odlučili, od ovoga proljeća okušati u poljoprivredi i obrađivati vlastiti vrt.

- Da bi naši korisnici provodili slobodno vrijeme, učili o vrtlarenju i na neki način kroz radno terapijske aktivnosti povećavali svoje mogućnosti, pronalazili neke svoje nove interese i učinili nekakve svoje mogućnosti još većima i boljima, objašnjava Jasenka Martinčević, Udruga za autizam "Pogled".

Djelatnici Centra na korištenje su im ustupili parcelu u vlasništvu općine Donji Kraljevec. Za njih ju pripremaju, a uredit će i gredice. Pomagat će im i svojim savjetima, biodinamičkim pripravcima te sjemenom povrća i sadnicama voća. Sve u skladu s načelima dr. Rudolfa Steinera koji je u nasljeđe ostavio sveobuhvatno znanje - od waldorfske pedagogije i antropozofske medicine do organske arhitekture i biodinamičke poljoprivrede.

- Ostavio je jednu terapijsku metodu koja se zove camp hill terapijske zajednice koje djeluju po svijetu. Mi ćemo biti među prvima, odnosno prvi u Hrvatskoj koji ćemo s takvom djecom raditi po biodinamičkim principima, najavila je Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera.

U projekt će se uključiti i volonteri, a zamisao je proširiti ga i izvan Međimurske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!