Terek: Djecu najbitnije zainteresirati za rad rukama

30.08.2021.

14:49

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/K.D./P.F.

Tehnička kultura: djecu najbitnije zainteresirati za rad rukama

Tehnička kultura: djecu najbitnije zainteresirati za rad rukama

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U 2021. godini Hrvatska zajednica tehničke kulture obilježava 75 godina kontinuiranog i organiziranog djelovanja. Uz Tehnički muzej „Nikola Tesla" u Zagrebu, Zajednica danas okuplja 18 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih i 35 gradskih zajednica tehničke kulture. Kroz svoje udruge osmišljavaju i provode edukacije, kako za djecu tako i za odrasle.

Lepeza djelatnosti koje se rade u tehničkoj kulturi zaista je bogata – od radio- komunikacija, raketno-zrakoplovnog modelarstva, filma i fotografije, pa do inovacija, robotike i informatike. „

- Svatko si može naći nešto, počevši od onih najmanjih vrtićke dobi, pa do praktikuma za studente. Kroz kreativne radionice, druženje i igru nudimo polaznicima da steknu nova znanja i vještine, kao i socijalizaciju, objašnjava Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK, i dodaje kako je naglasak na edukaciji i stjecanju vještina, a ne kompetitivnosti.

Terek ističe kako je djecu najbitnije zainteresirati za rad rukama.

- Kad shvate da stvarno mogu nešto napraviti svojim rukama i to ponijeti doma, onda je to velika radost i daje im samopouzdanje, kaže i dodaje kako je razvijanje motoričkih vještina i kompetencija jako bitno, pogotovo u ovo virtualno vrijeme.

- U vrijeme kad je bila korona organizirali smo online natjecanja i smotre mladih, ono što nas veseli je da se tehnička kultura uspjela prilagoditi tim novim vremenima, mogli smo doprijeti do svakoga. Isto tako, u prva dva mjeseca, zajedno s našim zajednicama, izradili smo 10 tisuća vizira i besplatno ih podijelili liječnicima i učiteljima – jednostavno smo preusmjerili naše programe i sredstva u nešto što je to izazovno vrijeme od nas tražilo, dodao je Terek.

A sve je počelo 1946. godine, kada je osnovana „Narodna tehnika“, koja je kasnije preimenovana u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture.

- Kroz sve te godine imamo kontinuitet da bi ove godine obilježili 75 godina postojanja. Svečani događaj bit će obilježen u Tvornici kulture pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, rekao je Hrvoje Nekić, zamjenik glavne tajnice HZTK.

- Imamo niz različitih djelatnosti, prije svega smo fokusirani na izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Postoje brojne djelatnosti – elektronika, elektrotehnika, inovatorstvo, robotika, modelarstvo, maketarstvo, obuhvaćamo i medijsku kulturu – zaista imamo jedan širok spektar djelatnosti, te našim korisnicima pružamo veliku mogućnost izbora s čime se žele baviti, dodao je.

Povodom 75. godišnjice izrađena je monografija u kojoj je obrađena vrijedna povijesna građa, kontinuitet i najvažnija postignuća od 1946. do 2021. godine. Članice Hrvatske zajednice tehničke kulture predstaviti će svoja postignuća i razmijeniti iskustva na Festivalu tehničke kulture i svečanom zasjedanju Skupštine u Zagrebu.

Zajednice tehničke kulture će u gradovima ili županijama u kojima djeluju organizirati javna događanja na kojima će dati svoj doprinos obilježavanju 75. godišnjice i na taj način istaknuti da su dio velike „obitelji" Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Značaj Hrvatske zajednice tehničke kulture prepoznala i Hrvatska narodna banka koja će tiskati kovanicu od 25,00 kn sa znakom njezine 75. godišnjice, a koja će biti vjerojatno zadnja kunska kovanica od 25,00 kuna prije prelaska na euro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!