20:15 / 29.03.2021.

Autor: Vlatka Kusanić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Terma Topusko najkavalitetnija termalna voda

Terma Topusko

Terma Topusko

Foto: Vlatka Kusanić / HRT

Terme Topusko imaju jednu od najkvalitetnijih termalnih voda u Europi, no u tim toplicama vrijeme kao da je stalo sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Za opstanak na tržištu potrebna je temeljna obnova. Ideja ima, ali za ostvariti ih treba i ozbiljan investitor.

Nema ovdje luksuza, tobogana ni kojekakvih wellnessa. Sve što imaju je kvalitetna termalna voda po iznimno pristupačnim cijenama. Cjelodnevno kupanje samo 30 kuna.

- Ima kupanje, u 5 sati su vježbe rekreacijske, ujutro su terapijske, sauna, masaže, govori Željka Barić, zaposlenica na bazenu, TOP Terme Topusko.

I tu se trude biti u trendu. U prvome redu proširili su ponudu medicinskih masaža.

- Čokolada i med su stvarno nešto prekrasno za napravit da se koža malo nahrani, očisti, naglašava Antonija Abramović, kozmetičarka, TOP Terme Topusko.

Sobe preuređuju kako i koliko mogu.

U Topusko se ipak najčešće dolazi radi liječenja. Iako je i taj lječilišni dio kompleksa dobro osjetio krizu uzrokovanu koronavirusom.

- Ove godine polako idemo uzlaznom putanjom, broj ambulantnih pacijenata se polako povećava, evo trenutno imamo 180 ambulantnih pacijenata na liječenju, rekao je Dragan Papić, glavni fizioterapeut u Lječilištu Topusko.

Uz hidroterapiju nude i brojne zdravstvene usluge, od individualnih terapijskih vježbi, preko elektro i magnetoterapije do terapije skenirajućim laserom. Sve to ukomponirano je, kažu, u jednu priču. No nažalost toj priči nedostaju - investicije. Novac kojim bi se uredili toplice i lječilište. Projekata im ne manjka. Od izgradnje nove toplovodne mreže, preko energetske obnove postojećih zgrada do gradnje novog hotela s 5 zvjezdica i vanjskih bazena.

- Očekujemo da ćemo skoro počet radit projektnu dokumentaciju barem za dio ovih projekata. Naravno da je toplovodna mreža velika i skupa ali očekujemo vanjske bazene, barem energetsku obnovu.To je nešto što je elementarno da bismo mogli dalje funkcionirati, naglasio je Domagoj Mosler, direktor Top - Termi i ravnatelj Lječilišta Topusko.

Uzdaju se u novu financijsku omotnicu europskih fondova. Treba im oko 600 milijuna kuna. S tim novcem, sigurni su, do 2030. bit će gotovi svi zacrtani projekti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!