Nikola Tesla opet šeta Zagrebom

12.02.2023.

23:26

Autor: Mateja Ribičić/I.B./Dnevnik3/IMS/HRT

Turistički vodič Boris Šušnjar, kostimiran u Teslu

Turistički vodič Boris Šušnjar, kostimiran u Teslu

Foto: Dnevnik3 / HRT

Nikola Tesla bio je jedan od najvećih svjetskih izumitelja - zahvaljujući njemu imamo struju, gromobran, daljinsko upravljanje. Govorio je osam jezika, panično se bojao bakterija. Sve o Tesli možete saznati i uživo jer od danas svake nedjelje vodi turističke ture u Zagrebu.

Od ove nedjelje - Nikola Tesla na glavnom zagrebačkom trgu bit će redovita pojava. Turistički vodič Boris Šušnjar, kostimiran u Teslu, turistima će otkrivati Zagreb kroz oči najvećeg izumitelja svih vremena.

- Nikola Tesla je već kao dosta priznati znanstvenik došao u Zagreb 1892. i ponudio svoje izume i svoju struju, ponudio je to gospodinu Amrušu tadašnjem gradonačelniku, ali nije prošlo, priča.

A Zagreb je struju dobio 75 godina nakon te Tesline ponude. U mnogočemu Tesla je bio prvi, neshvaćen. Koliko je zadužio svijet, znaju i najmlađi.

- Volim Nikolu Teslu jer je to dio povijesti i zato jer je on izumio struju i jer je veliki znanstvenik, kaže Marin Stari.

Iako mu je samo 7 godina, Marin već zna, bit će povjesničar. Obožava Teslu, a ima i vlastiti kostim. Borisu je Teslino odijelo radno, a brkovi - obvezna oprema.

- Ja sam inače plavuša, plavokos sam tako da nisam svoju kosu mogao pofarbati, morao sam naručiti periku kakva je bila njegova. Nosim velnice - to je moda iz tog doba, rekao je Šušnjar.

Kostimirane šetnje sve su popularnije među turistima. Ova traje 90 minuta, a namijenjena je svima koji žele naučiti nešto novo.

- Živim 36 godina u Zagrebu, a nisam znala recimo gdje je kip boga Merkura, gdje je najstarija žarulja, koje godine je uopće došla struja u Zagreb, tako da super je bilo, odlično, kazala je Vedrana.

Da je bio znanstvenik bez premca - znaju gotovo svi, no da je bio i velik čovjek čije poruke svijetu danas možda trebaju više nego ikada prije - trudi se prenijeti Boris.

- Vjera u čovječanstvo i znanost jer jedino tako ćemo zajedno svi na ovoj planeti preživjeti, citirao je genija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!