09:49 / 08.04.2021.

Autor: DJH/HTV/HRT

Kako je biti Rom u Hrvatskoj

Siniša Senad Musić, organizacija mladih Roma

Siniša Senad Musić, organizacija mladih Roma

Foto: DJH/HTV / HRT

Kazališnom predstavom "Pogledajme" započinju "Tjedni jednakosti" koji će se odražatio d 8. travnja do 30. lipnja. Glumac Siniša Senad Musić, organizacija mladih Roma, govorio je o Tjednu jednakosti u Dobro jutro, Hrvatska.  

Na pitanje kako je biti Rom u Hrvatskoj, Musić je istaknuo kao se Romska zajednica pokušava integrirati u zajednicu.

- Odgovor na pitanje kako je biti Rom u Hrvatskoj - je da se trudimo. Imamo sve veći i veći broj romskih studenata, Romi upisuju srednju školu, međutim to i dalje nije dovoljno dobro. Samo 30% Romkinja i Roma od 15 do 18 godina su u u sustavu obrazovanja.  Mislim da tako jedan porazan podatak govori o tome kako je biti Rom u Hrvatskoj, kazao je Musić.

Istaknuo je kako se romska djeca kada se rađaju, većinom se rode u segreriranim romskim naseljima.

- Za nas je segregacija jedan vid diskriminacije. Velika je mogućnost da pohađati segrerirano obrazovanje, broj segreriranih razrednih odjeljenja i broj Roma koji ih pohađaju raste. Kasnije oni koji uspiju doći u srednju školu i na fakultet susrežu se sa raznim vidovima diskriminacije, dodao je.

- Na dnevnoj bazi slušamo o tome kako recimo u Međimurju u nekim ugostiteljskim objektima nisu uspuženi, jako puno slušamo o diskriminaciji pri zapošljavanju. Imali smo u Zagrebu nedavno dva puta napade na pripadnike romske nacionalne manjine. Te osobe su uhićene, ali i dalje postoji netrpeljivost. Tako idemo radimo. Rade se novi temeljni dokumenti za uključivanje Roma, Nacionalni plan za uključivanje Roma. Nadamo se onda u neko dogledno vrijeme da nam više neće trebati temeljni dokument nego da ćemo biti jedanka kao svi drugi, kazao je Musić.

"Pogledajme" progovara o identitetu i društvenim odnosima

Nagrađivana predstava "Pogledajme", koja istražuje i progovara o identitetu i društvenim odnosima, nastala je iz tih iskustava.

- I sama predstva je imala svoj put, u prvom izdanju je moja partnerica u predstavi bila Sindirela Bobanić, nakon nje Melanije Mešić, a sada u najnovijem izdanju Severina Lajtman. Govori upravo o pričama, ne samo Roma, nego općenito o diskriminaciji. Vodi nas kroz priču koja je u jednom trenutku tužna, a jednom smiješnja, upravo tako radi jedne osobne priče i interakcije s publikom vjerojatno smo i dobili nagradu Hrvatskog glumišta. Zapravo smo bili prvi Romi u Hrvatskoj koji su dobili nagradu Glumišta, istaknuo je Musić.

Tjedni jednakosti odražavat će se od 8. travnja do 30. lipnja. Provodi se u sklopu projekta Rais Roma s Centrom za mirovne studije i Udrugom Arterarij te Romske ogranizacija mladih Hrvatske.

- Već danas ćemo imati izvedbu prestave "Pogledajme" u 12 sati u Centru mladih Ribnjak. Počinje i izložba u ADU Galeriji f8 "Kad odrastem živjet ću biti lijep" od Barbare Matejčić i Ane Opalić. Nakon toga posjećivat ćemo svaki drugi tjedan jedan grad. Bit ćemo u Rijeci, Kutinu, Slavonskom Brodu, Belom Manastiru i Čakovcu s predstvamo te uz intervencije u javnom prostoru - sve pod sloganom #ProBudiJednakost, kazao je Musić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!