Festival kamelija u Opatiji

08.04.2022.

07:00

Autor: Jelena Tomac/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Kamelije

Kamelije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ovaj je tjedan u Opatiji posvećen kamelijama - cvjetnom simbolu grada. Festival kamelija donosi radionice sadnje i presađivanja cvijeta, a sve završava velikom izložbom i proglašenjem najljepše kamelije.


Veliki i raskošni cvjetovi zimzelenog grma kamelije simbol su Opatije. Posebna je jer cvate u kasnu jesen pa poglede privlači i u zimskim mjesecima.

Cvijet je može biti anemonas, jednostruk, božurast, zaista su različiti ti cvjetovi, u tome je ona čarobna jer pruža užitak promatraču, rekla je Katica Dražić, inženjerka hortikulture.

Nalazimo je od bijele, crvene, šatirane, žute, roze, širokoj paleti boja. Opatija se ponosi kamelijama, posvećen im je cijeli tjedan. Najmlađi uče kako presaditi biljku i brinuti se o njoj.

Bogata zbirka kamelija nalazi se u opatijskom parku Angolina, iza čije izgradnje stoji ljubavna priča. Park i istoimenu vilu sagradio je bogati trgovac Iginio Scarpa u spomen na svoju prerano preminulu suprugu Angolinu.

- Prva kamelija koja je došla u Opatiju bila je kraljevska jer ju je saski kralj Fridrik poslao po šogoru od Iginia, po bratu od angoline, baš te sadnice kamelije koja je tu rasla, istaknula je Mira Shalabi, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Opatija.

Od tada pa sve do danas, deseci presađenih i posađenih grmova kamelije, daju poseban šarm opatijskim zelenim površinama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!