Tko ima veću vuzmenku?

08.04.2023.

20:13

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Paljenje vuzmenki u Zagorju

Paljenje vuzmenki u Zagorju

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je iznimno bogata uskrsnim običajima. U Hrvatskom zagorju na Veliku subotu ili u rano uskrsno jutro pale se vuzmenke, odnosno kresovi. Riječ je i o svojevrsnom natjecanju sela i zaselaka čija će vuzmenka biti veća i impozantnija.

U Hrvatskom zagorju gradnja uskrsnih kresova - vuzemlica ili vuzmenki - njeguje se stoljećima. U ladanjskom kraju specifičnog su oblika.

- Uvijek je bila ta forma, stožasti oblik. Najvjerojatnije da izgleda kao cirkva, kazao je Slavko Klepač iz Ladanje Donje.

- Naša je vuzmenka napravljena od grana jelovine, od jele, smjeke, po šumi što raste. Velike i zelene, kaže Stanko Pajtak iz Ladanje Donje.

Podno Ravne gore grade ih od kalanih drva. Zovu ih i katedrale jer nerijetko dosežu i 15-ak metara visine.

Stoljetna tradicija vuzemnica živa je i s druge strane Ivanščice - u Belcu, odmah pokraj barokne crkve Majke Božje Snježne.

- Mladi su jako sretni što se tradicija nastavlja s koljena na koljeno, puno ih se ovdje okupi i iz grada Zlatara koji su izvan Hrvatske, rekla je Patricija Šarkanj iz Belca.

- Sve može proći samo običaji ne smiju propasti. Bila kiša, snijeg, tuča, vuzmenka se čuvala sa subote na nedjelju, kaže Jurica Vukić, predsjednik KUD-a Belec.

Vesele se stari, još više djeca. 

- Tu sam se okupila s prijateljima i prijateljicama i jedva čekam da se upali krijes, kazala je djevojka.

Natječu se zaseoci te čuvaju svoje kresove diljem Zagorja.

- Svako je selo imalo svoj vuzemlak i onda čiji je bio ljepši i veći, taj je duže gorio, a morali smo ga i čuvati jer ako ga je netko zapalio, nisi imao više ništa, objašnjava Marija Bručić iz Belca.

Tradicija se čuva - plamen krijesa na uskrsno će jutro probuditi snene zagorske brege.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!