Tko je bila HNK-ova operna Bajka

22.03.2023.

09:47

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Zagrebački HNK sjeća se svoje Bajke

Zagrebački HNK sjeća se svoje Bajke

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prisjetilo se svoje Bajke - tako su, naime, zvali jednu od naših najistknutijih opernih umjetnica, prvakinju Opere Blaženku Milić. 

Glas prirodne ljepote, cvatućih visina - samo je jedna od impresija koje stoje uz njezino ime. U karijeri dugoj četiri desetljeća pokazala je nazaboravno pjevačko i glumačko umijeće, uvijek spremna na nove izazove. Pa je tako prvi put u 59. godini života pjevala Abigaille u Nabuccu, a poslije i Aidu.

Jučerašnje prisjećanje na zagrebačku opernu Bajku zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Intendantica HNK Zagreb Iva Hraste Sočo prisjetila se kako je imala privilegiju da je nastupala s njom u raznim predstavama za vrijeme svoje pjevačke karijere:

- Blaženka Milić je od 1969. godine, kada je dipolimirala, ušla u angažman u HNK i ostala vjerna HNK čak do 2000. godine, rekla je Hraste Sočo.

Glazbeni kritičar i publicist Davor Schopf istaknuo je da je ta umjetnica „stalno djelujući u Zagrebu doprinosila da te predstave zagrebačke opere iz tog razdoblja budu na europskoj razini.“

- Posebice Wagnerova "Walküre" ili Verdijev "Nabucco" s kojim je zagrebačka opera gostovala u inozemstvu, zaključio je Schopf.

Blaženka Milić rođena je u Mostaru 4. veljače 1939. godine. Bila je prva učenica Odjela za solo pjevanje na mostarskoj Muzičkoj školi gdje joj je nastavnica bila Milka Padovan. Prvi profesionalni nastup imala je u Narodnom pozorištu u Mostaru 1961. godine, a pjevala je Petricu u igrokazu "Đerdan" Jakova Gotovca.

Muzičku akademiju u Zagrebu upisala je 1962. i diplomirala 1967. kod prof. Lava Vrbanića. Nakon što je za školsku godinu 1968./1969. dobila Fulbrightovu stipendiju za usavršavanje, nastavila je suradnju s profesorom Vrbanićem na New England Conservatory of Music u Bostonu.

U angažmanu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu bila je od 1. rujna 1969. do odlaska u mirovinu u siječnju 2001. godine. Dugogodišnja članica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta, preminula je 2021. godine u Zagrebu u 83. godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!