Znate li tko je čajo?

02.11.2022.

07:07

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Tko je čajo?

Tko je čajo?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

"Ja sam čajo, kapetan!" - nova je knjiga iz pera Mate Baboselca Mišina iz Donje Bebrine kraj Slavonskog Broda. Od zaborava je, kaže, htio sačuvati važan dio svatovskih običaja - čajovanje. A tko je čajo?

Nema u Slavoniji tradicionalnih svatova bez "čaje".

- U narodu ima jedna mudra izreka koja kaže - svatovi bez čaje ko muva bez glave, rekao je čajo iz Donje Bebrine i autor knjige "Ja sam čajo, kapetan" Mata Baboselac -Mišin.

Jer čajo je, kaže, glavni. Vođa ceremonije.

- On mora biti glasan, on mora sa svakim piti, ali se ne napiti. On mora dočekivati i ispraćivati, dodao je Mata Baboselac -Mišin.

- Pa je to sada Mata stavio u knjigu, a onda smo mi pomogli, koliko je tko mogao, što se sjećamo, kazao je čajo iz Oprisavaca Iva Beraković

Svatko iz svog kutka Slavonije.

- Negdje kažu čajo, čauš, kapetan. Nije bitno. Voditelj je svatova. Onda lijepo skine kapu i kaže - Faljen Isus kume, stari svate i domaćine, poručio je čajo iz Ivankova Paško Barunčić -Mali.

Paško je čajo bio 615 puta. Sada stižu nasljednici.

- Pa volim tradiciju, volim nošnju, volim sve i zato me to privlači, istaknuo je čajo iz Ruščice Vedran Mirković.

Voli i što će o čajovanju sad moći i iz knjige učiti.

- Ova Matina knjiga ne samo da je dobar etnološki prilog, nego može poslužiti i oživljenju tradicije, poručio je urednik knjige Ivan Stipić.

Uz ovakve čuvare - slavonskoj je baštini dugovječnost zajamčena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!