Toksične alge u Jadranu - jesu li opasne po naše zdravlje?

31.05.2021.

07:59

Autor: Ivan Nežić/More/P.F./HRT

Toksične alge

Toksične alge

Foto: More / HRT

Ekipa emisije More iz Pule sa znanstvenicima Centra za istraživanje mora u Rovinju potražila je toksične alge u Jadranu. Otkrivaju gdje rastu i jesu li opasne po naše zdravlje.

- Sad ću zaroniti i pokupiti uzorak makro algi. Na njimama imamo jednu mikroalgu osteropsis i to je cilj našeg istraživanja, objasnio je Victor Stinga Peruško, stručni suradnik Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" u Rovinju.

Za početak od obavezne opreme potrebna mu je samo pinceta, kamera i kutija za uzorak. Ne mora roniti duboko. Ova vrsta mikroalge živi uz obalu, u plitkoj vodi. Pažljivo je odlomio dio makroalge na kojoj živi mikrorganizam, golom oku nevidljiv.

U međuvremenu, kolegica mu Mirta s kopna drži sve pod kontrolom.

- Ovo je jedna mala sonda koja nam omogućava da mjerimo i temperaturu i salinitet i druge neke parametre, rekla je dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković, znanstvena suradnica Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" u Rovinju.

Victor Stinga Peruško izlazi iz mora s uzorkom alge.

- To su makroalge na kojima se nastanjuju i žive druge mikroalge. Jedna od tih je i osteropsis koja je cilj našeg sitraživanbja i koja može biti u velikim količinama toksična, rekao je.

Uzorak ide u laboratorij Centra za istraživanje mora. Ovu mikroalgu, koja je prije 10 godina otrovala više od 150 kupača na plaži u Genovi, na ovom rovinjskom institutu proučavaju već 10 godina.

- Ovo što ste vi sada vidjeli, ovo uzorkovanje, mi to radimo jednom mjesečno i pratimo njihov broj. Ali ono što je isto nama jako interesantno je da ih stavimo u kulturu. Znači kad dođemo ovako sa živim uzorcima, uzmemo jednu stanicu, stavimo ju u filtrirano more u koje smo dodali nutrijente i stavimo u kulturu. To radimo zbog toga što na njima radimo eksperimente, istanula je dr. sc. Daniela Marić Pfannkuchen, znanstvena suradnica Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" u Rovinju.

Kako bi vidjeli ponašanje i koliko toksina ispuštaju. Zanimljive su i nuspojave koje primijećuju i sami znanstvenici za vrijeme proučavanja.

- U ovim gustim kulturama samo da otvorim bocu, vi ćete odmah osjetiti utjecaj. Ili će početi curiti nos ili krene nadraženost očiju i ta alergijska reakcija, objasnila je Marić Pfannkuchen.

Sad je jasnije curenje nosa nakon što ljeti izađemo iz mora. Ovi mikroorganizmi toksine najčešće ispuštaju upravo u ljetnim mjesecima.

- Makroalge nalazimo u tom plićem dijelu, tako da je zbog toga opasna i za kupače i za sve ostale korisnike plaže i šetače. To je jedan toksin koji ide u aerosol, ne moramo uopće dirati more, dovoljno je samo da smo dovoljno blizu da udahnemo i onda recimo kod djece je to dosta izraženo zbog toga što mala djeca provode dosta vremena kupajući se u onim malim lokvicama gdje ima puno algi, dodala je Marić Pfannkuchen.

Ovaj, golom oku nevidljiv mikroorganizam, kapljičnog je oblika, kaže nam znanstvenica, i može izazvati ozbiljne probleme. U institutu kažu kako bi po uzoru na druge Mediteranske zemlje, i Hrvatska trebala uvesti kontrolne točke na obali, što za sad, nije slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!