19:09 / 20.01.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Dobro jutro, Hrvatska/Radio Dubrovnik/V.M./HRT

Torta od skorupa i dubrovačke palačinke?

Izvor: Dubrovački muzeji

Izvor: Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Kako se radi torta od skorupa, ili po čemu se to razlikuju dubrovačke palačinke od običnih? Odgovor na ovo dat će nam u dubrovačkom Etnografskom muzeju Rupe koji je objavio izdanje 'Antike ričete moje none'.

Kako se radi torta od skorupa, ili po čemu se to razlikuju dubrovačke palačinke od običnih? Odgovor na ovo dat će nam u dubrovačkom Etnografskom muzeju Rupe koji je objavio izdanje 'Antike ričete moje none'.

Dubrovački muzeji
2020. godinu zaključili su s tri nova muzejska izdanja - katalog zbirke ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ te edukativne publikacije, ‘Oblici Dubrovačkih muzeja’ i ‘Antike ričete moje none’.

Autor publikacije ‘Antike ričete moje none’ je viši kustos Ivica Kipre, a nastala je na temelju izvornih recepata none i majke Marojice Bijelića. U njoj je na zanimljiv i živopisan način predstavljeno 5 ričeta dubrovačkih slatkarija. Ilustratorica publikacije je Nora Mojaš.

- Željeli smo najmlađim sugrađanima približiti našu tradicijsku gastronomiju koja je dio nematerijalne kulturne baštine na slikovit i njima prilagođen način, kako bi uz pomoć svojih nona i mama očuvali i od zaborava otrgnuli stare dubrovačke slatkarije. Plan nam je i dalje prikupljati i objavljivati stare ričete, naglasio je Kipre.

Sva ova izdanja mogu se kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru, a s autorom ‘Antike ričete moje none’, Ivicom Kipre o torti od skorupa, dubrovačkim palačinkama i drugim slatkarijama u dubrovačkom Etnografskom muzeju Rupe je razgovarala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!