19:09 / 20.01.2021.
Autor: Vicko Dragojević/Dobro jutro, Hrvatska/Radio Dubrovnik/V.M./HRT
Objavljeno: 20. siječnja 2021., prije 43 dana
Autor: Vicko Dragojević/Dobro jutro, Hrvatska/Radio Dubrovnik/V.M./HRT
Kako se radi torta od skorupa, ili po čemu se to razlikuju dubrovačke palačinke od običnih? Odgovor na ovo dat će nam u dubrovačkom Etnografskom muzeju Rupe koji je objavio izdanje 'Antike ričete moje none'.
Dubrovački muzeji 2020. godinu zaključili su s tri nova muzejska izdanja - katalog zbirke ‘Svetačke medaljice, križevi i krunice iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ te edukativne publikacije, ‘Oblici Dubrovačkih muzeja’ i ‘Antike ričete moje none’.
Autor publikacije ‘Antike ričete moje none’ je viši kustos Ivica Kipre, a nastala je na temelju izvornih recepata none i majke Marojice Bijelića. U njoj je na zanimljiv i živopisan način predstavljeno 5 ričeta dubrovačkih slatkarija. Ilustratorica publikacije je Nora Mojaš.
- Željeli smo najmlađim sugrađanima približiti našu tradicijsku gastronomiju koja je dio nematerijalne kulturne baštine na slikovit i njima prilagođen način, kako bi uz pomoć svojih nona i mama očuvali i od zaborava otrgnuli stare dubrovačke slatkarije. Plan nam je i dalje prikupljati i objavljivati stare ričete, naglasio je Kipre.
Sva ova izdanja mogu se kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru, a s autorom ‘Antike ričete moje none’, Ivicom Kipre o torti od skorupa, dubrovačkim palačinkama i drugim slatkarijama u dubrovačkom Etnografskom muzeju Rupe je razgovarala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora