Tradicionalna Vinceška održana u erdutskom vinogorju

22.01.2023.

08:17

Autor: Renata Waldman/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Tradicionalna Vinceška održana u erdutskom vinogorju

Tradicionalna Vinceška održana u erdutskom vinogorju

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Blagdan je svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. U vinogradima diljem Hrvatske i danas se njeguje običaj star nekoliko stoljeća. Tradicionalna Vinceška održana je tako u erdutskom vinogorju, jednom od četiri u Osječko-baranjskoj županiji.

Okitili u Erdutu trsove slavonskim delicijama. Da bi urod bio poput njih.

- Što je duža kobasica to će više vina teći te godine, što je veći kulen to će nam biti toliko veliki grozdovi, a što je veća tabla slanine pokazatelj da će nam godina tako glatko ići kao što slanina se glatko reže, rekao je Hrvoje Pavić.

Molilo se u vinogradu za dobru godinu. Bez bolesti i oluja.

Na početku vinogradarske godine uvijek ista želja.

- Da zazovemo Božji blagoslov kako bi rad ljudskih ruku i ljudskoga djela doista bio blagoslovljen i kako bi ujesen ubirali dobre i kvalitetne plodove, rekao je Tomislav Ćurić, aljmaški župnik.

Barem kao prošle. Koja vinogradarima i vinarima nije išla na ruku.

- S obzirom na prošlogodišnju sušu i kakva nas je godina pratila s vrlo malo oborina mogu reći da smo jako zadovoljni. Prinos je bio malo manji, al zato je kvaliteta mnogo bolja, rekla je Mirna Džanko, pomoćna tehnologinja.

Za vinograde iznimno je važna - rezidba.

- Skida se stare rodne grane, ostavljaju se nove rodne grane za ovu godinu da rodi normalno, objasnio je Đuro Kvaka.

Jer bez vrhunskoga grožđa nema ni vrhunskoga vina. Koje se izvrsno sljubljuje s domaćom hranom, još jednim adutom ovoga kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!