12:44 / 24.12.2020.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Dnevnik/Marijana Kranjec/Suzana Balen, Sani Lukić/IMS/HR

Tradicionalni Badnjak i običaji

-

-

Foto: - / -

Nek vam Božić kažu, najprije bude u srcu, jer puno važnija od bučnoga slavlja u mnoštvu je povezanost s najbližima.
A u znaku tradicije i prošlih vremena protječe Badnjak i u varaždinskom kraju. Uz slamu ispod bora, bajalice na kajkavskom i pečeni koščišjak, pripreme za Božić zaista su posebne.

U obitelji Kobal jaslice se izrađuju još od početka prosinca. Djed i unuk u obiteljskoj sjenici postavljaju djeliće živopisnog mozaika, no ove je godine manji od uobičajenog. No, čine to s radošću, djed je svoje prve jaslice izradio još u drugom razredu.

- Djed me vodio po crkvama, pa sam to vidio u Varaždinu kod franjevaca kako oni imaju. I onda sam štedio, slali su me u trgovinu. Onaj novac koji nam je ostao, od toga sm si uštedio. Onda kroz cijelo ljeto što sam si kupio - sedam ovčica, obitelj, tri kralja i dva pastira, govori Đuro Kobal, udruga "Hajdina".

Tradiciju nastavlja unuk Dominik pa s bakom božićno drvce ukrašava starinskim ukrasima i jabukama božićnicama. Stol se postavlja na križu od slame i simbolu Isusove krune, s najljepšim svečanim stolnjakom, pšenicom i voćem. Domaćica poslužuje koščičjak, tradicionalno jelo koje su njihove bake i prabake posluživale na Badnjak. - To je posno jelo, u njemu nema nikakve masti, samo hajdine melje i čisto fino domaće ulje, objašnjava Marija Mavriček, udruga "Hajdina".

Uz dobre želje, molitvu i pjesmu, spremni odlaze na polnoćku, proslaviti rođenje malog Isusa.

Obitelj Matunci  i dalje njeguje običaje svoga kraja

U Velikom trojstvu nedaleko od Bjelovara - baštinu već desetljećima proučava, zapisuje, ali i živi obitelj Matunci koja u tom duhu podiže i nove naraštaje. Dok na bilogorska sela pada badnji suton, u kućama koje još čuvaju običaje ranije nego ikad prije  iščekuje se radosni događaj.

Svaka molitva, gesta i misao već stoljećima su iste. Prizivaju blagostanje, zajedništvo i ljubav. Zato od zla treba zaštititi i gospodarstvo. Najmlađi unuk obitelji Matunci ovaj put ima najvažniju ulogu. Rodnost i plodnost stići će vjerovalo se, bude li na blagdanskom stolu nešto slame, žita i novčića, a on pokriven najljepšim stolnjakom. Posna jela , skromne pogače i kruhovi, tzv. kovrtanji trebaju osigurati zdravlje i napredak, a pšenica bogatu žetvu.

- Zelenilo pšenice daje nam nadu, pogotovo u ovo vrijeme bolesti i epidemije -  da ćemo ozdraviti i obnoviti svoje zdravlje i život, kazala je Gordana Marta Matunci iz Bjelovara.

A da će biti i veselja jamče već četiri naraštaja koji žive tradiciju. Po njoj bi nakon bezmesne večere trebalo na polnoćku, no u pandemijsko doba otići će  jedan član obitelji.

- Ne volim čuti kad nam kažu da su nam ukrali Božić. Nama nitko nije ukrao Božić, niti nam ga tko može ukrasti. Jer bit Božića je obitelj, naglasila je Karmela Ivanko, Veliko Trojstvo.

Nek vam Božić kažu, najprije bude u srcu, jer puno važnija od bučnoga slavlja u mnoštvu  je povezanost s najbližima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!