Putujuća kulinarska radionica stigla u Osijek

25.01.2022.

06:59

Autor: Ana Vulić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Pripreme za novu sezonu već su počele

Pripreme za novu sezonu već su počele

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pripreme za turističku sezonu već su počele - od ove se godine traže kvalitetni radnici u ugostiteljstvu. Putujuća trosatna kulinarska radionica stigla je i u Osijek. Namijenjena je profesionalnim kuharima koji stječu nova specijalizirana znanja i vještine spajajući moderno i tradicionalno.

Oštar nož, spretne ruke i znanje šefa Bremeca - rezultat: savršeno isfiletirana riba. 

- Cilj toga je što manje mesa ostaviti na kosti i koži, treba i sve iskoristiti, riba će ići na jednu stranu, kožu ćemo iskoristiti za drugu stranu a od kosti ćemo praviti temeljac s kojim ćemo podlijevati rižoto tako da ćemo napraviti jedan puni krug iskorištavanja namirnica, ističe Neven Bremec, predsjednik Udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija. 

Krug znanja koji je prenio početnicima u kuhinji, ali i onima koji su već "na ti" s kuhačom. 

- Očekujem da ću steći nova znanja, nove vještine, da ću vidjeti nešto što do sad nisam vidio. 

Što je najzahtjevnije u poslu kuhara? 

- Sami rad kuhara, ističe profesionalni kuhar Dario Varmuža

- Najteže je posložiti cijelu kuhinju i krenuti raditi, a najlakše je kad imaš tim s kojim možeš raditi, onda je sve lagano, ako se radi s ljubavlju prema hrani, preka svakoj namirnici sve je lagano, kaže pak Matija Škrevlin

- A zašto si se uopće odlučio biti kuhar? 

- Pa odlučio sam se zato što me to zanimalo, lijep je smjer, uvijek si na toplom i zanimalo me to, zanimljivih ima vrsta kuhinje, kaže učenik drugog razreda kuharstva Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Danijel Glogač.  

Jednoga dana ovi će učenici biti šefovi u svojim kuhinjama i upravo je zato važno ulagati u njihovo znanje.

- I ono što mi je najvažnije istaknuti da nas ljudi prepoznaju, poslodavci prepoznaju sve češće i sve češće dolaze ovdje kod nas, traže suradnju, traže edukacije, traže radionice i mislim da je to cilj, ističe ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek.  

A ti se ciljevi ostvaruju nadograđivanjem tehnika i vještina uz, naravno, kvalitetne namirnice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!