14:40 / 30.09.2021.

Autor: Bojan Arežina/HRT

Traži se dom za Mariju, kontaktirali je iz Ureda za socijalnu zaštitu

56-godišnjakinja u garaži živi od 2015. (ilustracija)

56-godišnjakinja u garaži živi od 2015. (ilustracija)

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Iz Ureda za socijalnu zaštitu kontaktirali su 56-godišnjakinju koja već godinama živi u jednoj garaži u Zagrebu, te je uputili u korake koje je potrebno napraviti da bi ispunila uvjete za preporuku za dodjelu gradskog stana, rekli su danas iz Grada Zagreba za HRT.

Žena, koju smo za potrebe teksta nazvali Marija, rekla nam je kako je 2015. godine tražila gradski stan. Iz Grada nam kažu kako je prijavu podnijela 2014. te da je bila odbijena zbog nepotpune dokumentacije.

- Povodom potresne reportaže koja je jučer objavljena o osobi koja prema navodima šest godina živi u jednoj garaži koja je potpuno neprimjerena za život, izvještavamo sljedeće. Točan je navod da se osoba javila na natječaj za dodjelu stana iz fonda Grada Zagreba. Provjerom u nadležnom Uredu za upravljanje imovinom ustanovili smo da je tu prijavu podnijela 2014., koja je tada nažalost odbijena zbog nepotpune dokumentacije. Danas su službenici iz Ureda za socijalnu zaštitu kontaktirali gospođu, te je uputili u korake koje je potrebno napraviti da bi ispunila uvjete za preporuku za dodjelu stana temeljem članka 7. Odluke o najmu stanova. Važno je, naime, da se gospođa javi u nadležni Centar za socijalnu skrb radi provedbe postupka vještačenja, i o tome su je danas gradski službenici izvijestili. Osobi je također ponuđena pomoć u paketima hrane, i za takvu se vrstu pomoći može javiti u nadležni Ured za socijalnu zaštitu u bilo kojem trenutku, stoji u odgovoru iz Grada Zagreba.

Marijina sudbina življenja u garaži dotaknula je srca mnogih. Redakcija weba HRT-a preplavljena je pozivima i porukama građana koji žele pomoći.


- Kako jaka žena, kako skromna žena; prestrašno; da ti srce pukne od žalosti - neki su od komentara ispod naše reportaže na Facebooku.


Marija želi život dostojan čovjeka, u kojemu ne mora živjeti u garaži u kojoj spava, pere se i ide na WC. Želi skroman život u kojemu joj je dostupan toalet, tekuća voda i mala kuhinja. Također i dalje želi ostati anonimna i unatoč porukama građana koji joj žele pomoći ne želi javno podijeliti broj računa ni mobitela, kako ne bi riskirala da izgubi i jedini smještaj koji sad ima.


Brojni zabrinuti građani ponudili su različite vrste pomoći - od bolje plaćenog posla, preko novca, kreveta i grijalice, do smještaja preko zime.


Međutim, Marija primarno želi riješiti stambeno pitanje i voljela bi doći do gradskog stana, zbog čega smo se i obratili zagrebačkim institucijama, a sa željom da pomognu javili su se i iz Ureda predsjednika.

Prema informacijama koje smo zasad neslužbeno dobili, problem je u tome da je broj ljudi na listi čekanja puno veći od dostupnih stanova, a pravila koja se pritom moraju poštivati komplicirana su.

Čini se da institucije rade na tome da se za 56-godišnju Mariju, oboljelu od dijabetesa, nađe rješenje i smjesti ju se u dom kakav zaslužuje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!