Traži se najljepši, najposlušniji i najteži boškarin

29.07.2021.

13:23

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Kanfanar, 2020.

Kanfanar, 2020.

Foto: Srećko Niketić / PIXSELL

Kanfanarska manifestacija i jadna od najvećih fešti u Istri su Jakovlja. Ove godine održat će se 31. put u subotu, 31. srpnja, i tradicionalno je posvećena istarskom volu - boškarinu.

Istarski vol, poznatiji i kao boškarin preko tone je teška životinja - najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe. Kanfanar već 31 godinu potiče uzgoj istarskih volova kroz organizaciju smotre na kojoj će se ove godine stručnom žiriju predstaviti izlagači sa 20-tak volova.


Nakon ocjenjivanja proglasit će se pobjednici i dodijeliti nagrade u kategorijama najljepši, najposlušniji i najteži istarski vol.


Manifestaciju su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman i direktorica Turističke zajednice Općine Kanfanar Ivana Maružin:


Zadnje subote u srpnju Kanfanar je tradicionalno u znaku Jakovlje i smotre istarskih volova. Manifestacija se održava u Parku istarskog vola u Kanfanaru, a najavljena je i zanimljiva izložba fotografija odabranih putem foto natječaja „Jakovlja: moja fotka i izložba".


- Fotografije brojnih autora koji su se odazvali natječaju posjetiteljima će prikazati razne elemente istarske tradicije - od arhitekture, folklora, starih običaja, gastronomije, istarskog vola i drugih životinja s tih prostora, najavljuju organizatori.


Nakon službenog otvorenja smotre istarskih volova, uz nastupe Limene glazbe Rovinj, Kulturno-umjetničkog društva Dvigrad i kanfanarskih mažoretkinja, 20-ak će istarskih volova krenuti u povorku oko Parka istarskog vola, a po povratku na prostor Parka održat će se i proglašenje pobjedničkih volova u kategorijama ljepote, poslušnosti i težine.


- Ususret subotnjem programu Jakovlje, cijeli tjedan uoči manifestacije u znaku je boškarina i fuži pa tako svi zainteresirani mogu uživati u Šetimani od Jakovlje koja obuhvaća zanimljive gastronomske, edukativne i sportsko-rekreativne programe, ističu organizatori.


Svi programi ovogodišnje Jakovlje organizirani su u skladu s epidemiološkim uvjetima, a 31. smotrom istarskim volova Kanfanar još jednom pokazuje svoju potporu nastojanjima zaštite ove vrijedne autohtone pasmine životinja, jedne od najvećih simbola Istre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!