07:14 / 28.02.2021.

Autor: Mario Kurevija/Potrošački kod/B.A./HRT

Trebaju li suvlasnici sami obnavljati državne stanove?

Stanovi vape za obnovom

Stanovi vape za obnovom

Foto: Potrošački kod / HRT

Zime su u Lici duge, hladne. Vatra se loži i po devet mjeseci. Ako se tomu doda loše energetsko stanje zgrada koje su u derutnom stanju, troškovi grijanja previsoki su. Država je dio stanova darovala korisnicima, no većina nekretnina je derutna i vapi za obnovom. Stanari nemaju novca za renoviranje zgrada pa svi očekuju pomoć države. 

Svi su oduševljeno prihvatili rješenje svog stambenog statusa. A onda je uslijedio hladan tuš. Osjećaju se izigranim od države koja im je 2010. besplatno dodijelila stanove.


- Što mi je dala, ruševine, dala mi je samo ruševine u koje sam uložio preko 120 tisuća kuna i još ju nisam dovršio - e to mi je dala. A odgovornost sa sebe su dali na nas, kaže Martin Marković iz Ličkog Osika.


- I problem je održavanje tih stanova i zgrada zato što to moraju doprinositi svi vlasnici, među kojima je država samo suvlasnik, kaže Petar Mrkonjić, načelnik Sektora za gospodarenje i upravljanje nekretninama.


Dobivši stan od države mislili su - napokon. No problemi su se samo gomilali.


- Krov je katastrofa, ne smiješ se popeti na njega ni čistiti dimnjak, kad je to staro, sve su ploče popucale, em što su kancerogene, kaže Pero Matošević iz Udbine.


- Riskiramo život, gledamo kad će svaki dan ta greda past, ne daj Bože većeg snijega. Sve je propalo, sve strunulo, sada isto riskiramo svoj život da vam pokažemo u kakvim uvjetima mi živimo, kaže Marko Orešković iz Ličkog Osika.

Krovište u raspadu, mrtvi golubovi na tavanu, plijesan po zidovima. I što sada, pita se obitelj Orešković, kako malu djecu odgajati uz plijesan koja je opasna za zdravlje? Ostati ili poput većine njihovih prijatelja - odustati.


- Ima dosta mrtvih golubova. Ja sam to pokušao čistiti, ali ne možeš od dosta izmeta zbog plinova. Došao sam u stan, nije mi bilo dobro, počelo mi se vrtjeti u glavi, kaže Marko Orešković.


I nisu svi u istom statusu, bode u oči ta nejednakost u dodijeli stanova.


- Druge zgrade su obnavljane i dodijeljeni stanovi, sad isto status imam ja i taj koji je dobio novi stan, kaže Pero Matošević.


Grad Gospić i općina Udbina spremni su pomoći, no po slovu zakona vlasnici, odnosno sami stanari putem pričuve bi trebali namaknuti novac te ukloniti sve nedostatke na zgradi.


- Zato je moj apel da se definitivno poduzme korak u bilo kojem obliku dok nije došlo do puno veće tragedije, kaže Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.


- Sad imamo na razini naše općine devet zgrada gdje smo u dogovoru s Uredom za stambeno zbrinjavanje da bi se išlo u obnovu, naravno, kad se potpišu europski projekti, odnosno da Vlada odobri u tom smjeru obnavljanje i ovih ostalih zgrada na Udbini, kaže Josip Sauček, načelnik općine Udbina.


- Mi smo identificirali od Iloka do Gračaca otprilike preko 400 zgrada koje su više manje u takvom stanju da su potrebni obilniji građevinski zahvati, rekao je Petar Mrkonjić.


Stanari su pisali ministrima te se iskreno nadaju da će Vlada pronaći sredstva za obnovu ruševnih zgrada na kojima su vidljiva oštećenja još od Domovinskoga rata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!