Tri tjedna, devet različitih treninga, more, valovi, vjetar, sport i učenje

01.08.2022.

07:02

Autor: Tatjana Lisičin/More/HRT

Mornareva "Škola mora"

Mornareva "Škola mora"

Foto: More / HRT

Tri tjedna, devet različitih treninga, more, valovi, vjetar, sport i učenje. I iskrena, dječja radost. A na kraju, diploma za postignuti uspjeh i ponos – kako djece, tako i roditelja. Upravo tako izgledala je ovogodišnja Mornareva "Škola mora".

Lani je osnovana s ciljem da tijekom ljetnih praznika u djeci pobudi ljubav prema "plavom izvoru života", pojašnjava imenjak njezina pokretača, poznatog kormilara u klasi "laser".

- Ovo je koncept da približimo djeci tu priču oko mora i s morem, da zavole more. I tu smo da im damo svakakve elemente - od vožnje broda, surfanja, lovljenja ribe, da sve okuse i znaju gdje će se naći, kaže glavni trener Filip Jurišić.

Da su more itekako zavoljeli i pritom mnogo o njemu naučili, dječaci i djevojčice dokazali su na završnoj svečanosti.

- Vježbali smo, veslali, vozili SUP, jedrili, rekao je Vito Bakotin.

- Ja sam naučio što je ispod mora. Kameni, trava, školjke, ježevi, nadovezuje se Marin Bakotin.

Katarina Škarpa će iz Splita kući u Brisel ponijeti prekrasne uspomene.

- Najbolji mi je bio windsurfing zato što mi je to bilo prvi put i na brodu i baš je bilo odlično sve, rekla je.

- Učili smo roniti i plivati, pojašnjava Lara Biličić i dodaje: "Naučili smo jedriti, puno različitih životinja i da ne bacamo smeće u more."

Lara je naučila da more može biti i pitomo i opasno.

- Može nekad imati puno valova, može biti velika struja, može biti puno otrova, jako puno nečega što smeta, rekla je. 

 A kada su zadovoljna djeca, zadovoljni su i roditelji.

- Življi su, crniji, zdraviji, čini mi se. Sve je bolje čim nisu doma, kaže Larina mama Vedrana Biličić.

Katarinin otac Josip Škarpa dodaje kako mu je želja bila da, osim kupanja i mora, djeca imaju i nekakav sadržaj, da nauče nešto novo te steknu nova iskustva i poznanstva.

Lani se u Školi mora okupilo 140 djece, a u ovogodišnjoj školi će ih biti čak 180. Treneri i svi ostali koji sudjeluju u tom projektu pokazali su da djeci znaju i prići i zadržati ih.

- Treba ih znati zainteresirati, smatra mentor u školi Saša Jocić.

Prema iskustvu trenera Filipa Jurišića, djeca i odrasli u drugim zemljama masovno se bave jedrenjem. U Hrvatskoj, koja se diči prekrasnim morem i podnebljem, priča je drukčija.

- Ne prestajemo se čuditi koliko djece zapravo nije povezano s morem, a žive doslovno na moru, i koliko ne samo djece, nego i odraslih, nikad nije bilo na jedrilicama, ističe voditeljica projekta Barbara Vesanović.

I zato dogodine planiraju Školu mora i za djecu i za odrasle. Naše plavo blago, kažu u splitskom "Mornaru", svi trebaju upoznati i u njemu uživati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!