Trideset godina od velike pomorske tragedije u luci Gruž

06.05.2022.

10:29

Autor: HRTi/HRT

Buket u spomen na žrtve pomorske nesreće u luci Gruž 1992.

Buket u spomen na žrtve pomorske nesreće u luci Gruž 1992.

Foto: screenshot / dokumentarna serija Nesreća

U dubrovačkoj luci Gruž 6. svibnja 1992. godine dogodila se najveća pomorska tragedija u suvremenoj Hrvatskoj. U 16:43 na samo 20-ak metara od obale došlo je do sudara između Jadrolinijinog trajekta Ilirija i Atlasovog turističkog broda Aurora. Drvena Aurora u samo pet minuta u potpunosti je potonula i sa sobom odnijela živote 10 putnika, među kojima je bilo i troje malodobne djece.

Svake godine 6. svibnja Luce Popović u 16:43 sati na obali Luke ispusti vijenac u more i pomoli se za izgubljene živote te strašne tragedije. Luce je bila jedna od putnica broda Aurora i to kao članica ratnog Crvenog križa koja je svakodnevno pomagala potrebitima na okupiranom području Cavtata. Tog je dana izašla u susret majci s dvoje male djece te ih je uvela na brod iako nisu bili na popisu putnika. Tu je odluku na kraju zažalila. Naime, majka je preživjela sudar brodova, a njezine kćeri, nažalost, nisu.

- Zato mi je bilo još teže. Kao da sam ih odvela u smrt! Bože, ne znam što bih vam rekla. Grozno!, priča Luce sa suzama u očima.

Antun Banović čekao je suprugu i kćeri u Dubrovniku. Nakon dva mjeseca uspio je otići iz logora u Morinju te je s obitelji odlučio napustiti okupirano područje i smjestiti se u hotelu Argos u Dubrovniku. Uz Lucinu pomoć, supruga Slavica se s kćerima Andrejom (3,5 godine) i Nikolinom (1,5 godina) nalazila na brodu Aurora, iako nisu bile na popisu putnika. Zbog straha od bombardiranja, Slavica se s djecom, kao i većina putnika, spustila u salon. Kada se brod približio ulasku u Luku probudila je kćeri da mogu mahati ocu na obali. U sljedećih nekoliko sekundi sve se promijenilo.

Luce Popović

Luce Popović

Foto: screenshot / dokumentarna serija Nesreća

- Odjednom ja samo čujem nešto "buf"!... Odjednom je voda počela da nadire. Svak' se razbjež'o na svoju stranu. Ja, što ću sa djevojčicama?! Manju sam prigrlila, obje su počele da plaču. Ovu pored sebe držim za ruku, međutim, voda nas je povukla, rekla je Slavica. Od siline udarca i pritiska vode razdvojila se od djece.

Slavicu su izvukli na palubu broda Ilirije. Putnici oko nje uvjeravali su je da su njezine djevojčice dobro. Tek je kasnije saznala da su se obje utopile.

- Pitala sam se zašto sam ostala živa... Muž mi je puno pomogao nakon te tragedije, a pronalazila sam utjehu u crkvi. Bila sam mlada pa sam ostala nakon toga trudna sa sadašnjom kćerkom i malo sam došla k sebi, ali curice su mi i dan danas u glavi, kaže.

Oba kapetana bila su pod svojevrsnim stresom te su, u jeku Domovinskog rata, imala strah od mogućeg raketiranja. Brodovi su u punoj brzini uplovljavali u Gruž. Prema riječima sudskog vještaka, kapetan Aurore donio je krivu odluku ubaciti se ispred velike Ilirije.

Potom je iznenada došlo do sudara kada je pramac Ilirije presjekao drveni trup broda Aurore kojim je putovalo 96 putnika i članova posade. 

Fotograf Darko Vrbica

Fotograf Darko Vrbica

Foto: screenshot / dokumentarna serija Nesreća

Fotograf Darko Vrbica bio je jedan od putnika na trajektu Ilirija. Vraćao se iz Zagreba gdje je išao posjetiti svoju sadašnju ženu koja je bila na studiju u Zagrebu. U posjetu Zagrebu kupio je i novi objektiv za fotoaparat, te ga je odlučio isprobati prilikom ulaska u Luku. Sudar brodova nije doživio dok netko od putnika na brodu nije rekao "Pogodili smo ga!".

- Probao sam hvatati nekakve kadrove instinktivno, nisam uopće razmišljao da dokumentiram nekakvu tragediju, nego sam čisto snimao taj događaj, koji nije uopće izgledao kao neka tragedija, naglasio je Darko. 

Dan je bio lijep i sunčan, a more mirno. Mislio je kako će svi uspjeti isplivati na obalu. Shvatio je da je situacija kritična tek kad su Slavicu izvukli na palubu.

- Ona je počela vrištati, udarati glavom o pod. "Ostala su mi djeca! Utopila su mi se djeca!". To je bio moment kad sam se ja stvarno paralizirao i prestao snimati, rekao je Darko koji je za fotografiju jedne putnice koja se u moru drži za ogradu Aurore dobio Vjesnikovu nagradu mjeseca svibnja. 

U pomoć unesrećenima priskočili su posada i putnici Ilirije, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, bolničko osoblje i mnogobrojni građani koji su se u tom trenutku našli u blizini mjesta događaja.

Luce godinama ima samo jednu želju - da se na obali luke Gruž napravi spomenik poginulim putnicima.

- Neću mirna umrijet', što se reče, ako to ne doživim, zaključno je istaknula Luce. 

Priču o tragičnom događaju pogledajte u epizodi dokumentarne serije Nesreća, scenarista i redatelja Arsena Oremovića, koja se nalazi na multimedijskoj platformi HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!