17:01 / 18.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Trideset kilometara za 30 godina Hrvatske vojske

Uskoro se obilježava 30 godina Hrvatske vojske, što će se proslaviti i u Slunju

Uskoro se obilježava 30 godina Hrvatske vojske, što će se proslaviti i u Slunju

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uskoro se obilježava 30 godina Hrvatske vojske, što će se proslaviti i u Slunju, na devetom po redu vojnom natjecanju "Prvi za Hrvatsku". Svrha natjecanja je biranje najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali i memorijal u spomen bojnika Davora Jovića.

Voditelj natjecanja 2021. godine, časnički namjesnik i prvi dočasnik središta za obuku pješaštva i oklopništva Zdenko Karasek za emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je kako se natjecanje ove godine provodi od 11. do 19. lipnja.

- Naš moto je 30 kilometara za 30 godina Hrvatske vojske, priča Karasek i dodaje da se ove godine prijavilo 73 natjecatelja.

. Kao pripadnici MUP-a nastupaju pripadnici specijalne i interventne policije - njih 10. Imamo strane natjecatelje iz osam zemalja – Albanije, BiH, Francuska, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, i Slovenije, kaže Karasek.

Svi natjecatelji imaju dva dana za pripreme, a zatim slijede dva dana natjecanja. Samo natjecanje započinje s kvalifikacijskim gađanjima, a kvalifikacije prvog dana određuju startnu listu. Nakon toga natjecatelji prolaze stazu od 30 kilometara, s opremom od 17 kilograma na sebi.

- Prolaze 10 radnih točaka, 5 nadzornih točaka, provode 4 gađanja iz puške, pištolja, bacaju bombu, pucaju iz protuoklopnog oružja, i još 6 vojničkih sadržaja kao što je navigacija, objašnjava Karasek.

Iako je ovakvo natjecanje zaista veliki zalogaj, Karasek napominje kako su svi natjecatelji vrhunski pripremljeni.

- Pripremaju se u svojim postrojbama, praktički cijelu godinu. Negdje poslije Nove godine oni su počeli natjecanja u postrojbama, da bi bili najbolji i došli ovdje na natjecanje, kaže Karasek i dodaje kako su poštivali sve propisane epidemiološke mjere, kako bi se osigurali da se natjecanje ove godine održi:

- Ova godina je jubilarna i nama veoma važna. Da bi ispoštovali mjere, mi smo smanjili broj natjecatelja sa 150 na 73, ali smo smanjili i broj nas u organizaciji i u provedbenom stožeru.

Objašnjava kako je i sam do sada sudjelovao na raznim vojnim natjecanjima u Hrvatskoj i u svijetu, a kao pripadniku pješaštva kaže da teške zadaće za njega nema.

- Vojnički poziv je poziv – mi ulazimo u to sa srcem, i radimo za svoje vojnike, dočasnike i za domovinu, s osmijehom zaključuje Karasek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!