Električar Luka krenuo u postolovinu uzgoja ruža

10.07.2021.

07:05

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Luka Kovač je tridesetšestogodišnji električar. No, kako posla prije šest godina nije bilo, ušteđevinu je uložio u kupovinu zemlje i posvetio se proizvodnji domaćih sorti ruža čime su se bavili i njegovi roditelji i sestra. Uzgaja ruže čajevke, a prodaje ih na osječkoj Glavnoj tržnici. 


Godinama je Luka pomagao svojoj obitelji, a ruže su mu svake godine postajale sve draže. Registrirao je svoj OPG i krenuo u pustolovinu.

- Nešto sam uštedio novaca, kupio komad zemlje, auto koji mi treba za to i jedan dio ruža i tako je u biti to sve krenulo, kazao je Luka Kovač.

Od drugih se proizvođača razlikuje po tomu što svoje ruže uzgaja na otvorenom. Riječ je o starim sortama, a proizvodnja je posve drukčija od uzgoja u plastenicima. Ima to svojih prednosti, ali i mana.

- Ruže su dosta osjetljive, a ovako kad su na otvorenom, ja ih ove godine nisam tretirao ni s čime, čistio sam, bile su čiste, dobro sam ih prihranjivao. One su stvorile određeni imunitet tako kad bi pogledali listove kako su blizu, one su skroz zdrave, dodao je Luka.

Trenutačno Luka ima oko dvije tisuće sadnica. Iako je proizvodnja jeftinija i u Slavoniji nema mnogo konkurencije, mora ih prodati brzo jer ne mogu dugo stajati. Posla je mnogo jer sve radi sam, no kaže, nije mu teško.

- Prije svega, to je Božje čudo, jedna ljepota, koliko god se možda činile jednostavne, istaknuo je.

Stoga jedva čeka subotu da tu ljepotu pokaže kupcima! Kupci zadovoljni, a potražnja veća od ponude.

- Bude jako dobro i jako sam zadovoljan, ljudi su super. Drago mi je što se to cijeni, što su primijetili, poručio je Luka.

Svaki buket priča je za sebe jer u kreativnosti Luka uživa. A dok kupci čekaju, on sanja o još više ruža jer je siguran da će njegova ponuda vrlo brzo biti još bolja!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!