Turopoljska svinja, delikatesa na tanjuru

07:00 / 14.04.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Turopoljska svinja, delikatesa na tanjuru

Turopoljska svinja, delikatesa na tanjuru

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Novi gastro brend Zagrebačke županije uskoro će postati turopoljska svinja. Još uvijek je ima vrlo malo, ne podnosi industrijski uzgoj već zahtijeva otvoreni prostor za ispašu i mnogo kretanja. 

Kuhari s područja županije tri dana upoznavali su se s kvalitetom mesa turopoljske svinje te s modernim načinom pripreme te ekskluzivne namirnice. Pojedini restorani nudit će je kao delikatesu na tanjuru.

- Zbog strukture njezinog mesa i zbog toga što je, zbog svoje masnoće koja prožima njezina mišićna vlakna, jako sočna i ukusna, nešto poput govedine kobe koja je poznata svjetska namirnica, objašnjava Bruno Ceronja, vlasnik restorana.

Početak je ovo stvaranja nove gastronomske priče, no tržišna vrijednost turopoljske svinje nije dovoljno prepoznata i to se mora promijeniti.

- Od samog početka, od načina uzgoja do prerade, mi moramo težiti da to budu kvalitetni proizvodi, nisu za široku potrošnju niti za police u dućanima, nego jednostavno za malo kvalitetnije restorane i zapravo za preradu u suhomesnate proizvode, ističe Juraj Odrčić, Udruga uzgajivača Turopoljske svinje.

Zahvaljujući entuzijazmu pojedinih proizvođača, u restoranima bi tako na godinu moglo završiti oko 100-tinu svinja, čije će meso svakako biti perjanica pojedinih menua. Šefovi svoje recepte još ne žele otkrivati.

- Mi spajamo priču jedne kvalitetne namirnice koju želimo staviti na tanjure naših ugostitelja i time stvoriti dodatnu vrijednost našega kraja, napraviti priču promocije zagrebačke županije s kvalitetnom namirnicom, rekla je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije

Jer ako to žele, moraju biti autentični, drugačiji i težiti tomu da se gosti uvijek vraćaju, a uskoro će za to imati i razlog više.   

Turopoljska svinja, delikatesa na tanjuru

Turopoljska svinja, delikatesa na tanjuru

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!