Brod Moravice s muzejom dočarava kakav je život nekad bio

14.01.2023.

13:15

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/A.S.

Brod Moravice s muzejom dočarava kakav je život nekad bio

Brod Moravice s muzejom dočarava kakav je život nekad bio

Foto: Dnevnik / HRT

S malo više od šesto stanovnika, Brod Moravice najmanja su općina u Gorskom kotaru, ali i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji. No vrijedno čuvaju svoju etnografsku baštinu. Uredili su čak šest mini-muzeja koji dočaravaju život kakav je nekada bio u tom goranskom mjestu. 

U goranskoj gostionici vrijeme je stalo i to pedesetih godina prošloga stoljeća. U davna vremena vraća nas nebrojeno mnogo detalja - od starih ambalaža do novinskih isječaka.

- To vam je jedna stara goranska birtija. Ovi stolnjaci, poznati karirani, šank i tako smo vratili jedan duh vremena za generacije koje dolaze i posjetitelje, rekao je Dražen Brajdić, iz etnoudruge Turanj, Brod Moravice.

Stara učionica vraća u daleku prošlost. Priča priču o dvjesto godina školstva na području Brod Moravica i to putem brojnih, danas potpuno zaboravljenih predmeta koji su vezani uz školstvo.

- Imamo pločicu jer se na pločici nekada pisalo, brisalo sa spužvicom. Imamo pisanke s pravilnim rukopisom, drvene pernice, pilice, klupe. Flaregraf, mnogo njih ne zna što je to, računaljku, magnetofon i gramofon, izjavila je Dijana Arbanas, učiteljica razredne nastave.

Zanimljiva je stara učionica novim generacijama. U oko im posebno upada šiba.

- Interesantna je, ali ipak je ljepše ovako da nas ne tuče učiteljica sa šibom, kazala je Doris. 

- Lijepo mi je kako pišu ovako uredno, izgleda kao da je iz printera izašlo, dodala je. 

- Meni se sviđa kako su ovo šivale cure, to je lijepo, izjavila je Tia

U muzej je prenamijenjena i obližnja kula Turanj knezova Zrinskih, izgrađena krajem šesnaestog stoljeća.

- Imala je četiri etaže s puškarnicama, posadu od 15 vojnika, pokretne stepenice, rekao je Erik Šneler, profesor povijesti i geografije.

Uz kulu, učionicu i gostionicu, tu je i zbirka starih obrta, zatim stara goranska kuća Delač te zbirka o željeznici. Jer upravo je posao na željeznici othranio desetke brodmoravičkog obitelji. 

- Nemamo status zbirke jer je to jedan ogroman posao, pokušavamo preko Filozofskog fakulteta u Rijeci pronaći rješenje da sve ove mini muzeji da dobiju status zbirke, dodao je Brajdić.

S ponosom i pravom mogu reći da su mjesto u kojem na svakih sto stanovnika dolazi jedan maleni muzej.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!