Blagdanom sv. Vinka obilježava se početak vinogradarske godine

20.01.2023.

20:04

Autor: Melita Homa/Dnevnik/HRT/A.S.

Blagdanom sv. Vinka obilježava se početak vinogradarske godine

Blagdanom sv. Vinka obilježava se početak vinogradarske godine

Foto: Dnevnik / HRT

Ususret blagdanu svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinograda, u brojnim se vinogorjima ovaj vikend održavaju Vinceške. Osim što je to prilika za druženje, tako obilježava se početak vinogradarske godine - ovaj put uz snježne pahulje u Baranji gdje ima najviše nasada pod graševinom.


Uz vjetar i pahuljice, na obroncima Banova brda u Baranji, blagoslovom vinograda, uz obilno zalijevanje vinom te prizivanjem rodne godine kobasicama i kulenima obješenim na trsovima, rezidbom je počela nova vinogradarska godina.

- Hladnoća je zapravo poželjna i ove snježne oborine i minusi kojih zadnjih godina nemamo koji utječu na lozu da uđe u fazu mirovanja, rekao je Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinograda.

Ni ova vinceška nije prošla bez tradicionalnog pečenja slanine i kobasica na vatri, a majstori kotlića kuhali su grah u golemom kotliću. Što je veća količina, grah je, kažu, to bolji.

- To je prava istina, ovdje trenutno imamo pedeset kila graha, trideset kila slanine, trideset kila kobasice, tako da je to omjer za pripadajućih petsto ljudi, kazao je Željko Turalija, majstor kotlića iz Valpova. 

Sljubljuje se i s crnim i bijelim vinom, ističu. No kraljica vina može biti samo jedna.

- S južnih padina Banskog brda 564 hektara vlastitih nasada, od toga je 85 posto je graševine, izjavio je Marijan Knežević, glavni enolog.

- Tako da graševina kao naša najraširenija, najzastupljenija sorta je preko 40 posto ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj, zapravo se jako dobro plasira izravno kroz turizam, rekao je Boris Ocić. 

- Prošlu godinu smo završili s prodajom od 3 milijuna i 650 tisuća litara vina, a naša godišnja proizvodnja je tri i poli milijuna. Naravno sav taj porast je zbog izvrsne turističke sezone, kazao je Damir Leko, predsjednik Uprave Belja. 

Prošla je godina i sa svojim temperaturnim ekstremima donijela nikad raniju berbu i vrhunsku kvalitetu vina, koja su odlično plasirana na domaće i svjetsko tržište.

- Osim tržišta Europe, našeg zajedničkog tržišta Europske unije, sjeverne Amerike i istočna tržišta gdje u posljednje vrijeme bilježimo iskorak i povećan plasman naših vrhunskih i kvalitetnih vina, poručio je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Dobra je vijest da smo za razliku od nekih drugih grana, u vinarstvu gotovo samodostatni, a zbog povećanja kvalitete Hrvatska itekako postaje prepoznatljiva vinska zemlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!