U baljanskim jaslicama sve je više mališana

28.01.2022.

17:06

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT

Nove generacije u Balama

Nove generacije u Balama

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

I dok svi muku muče sa smanjenjem broja stanovnika, u općini Bale drukčija slika. Ona je jedna od rijetkih u kojoj broj stanovnika raste. U posljednjih 10 godina imaju 80 sugrađana više. Sada ih je točno 1170. Tomu, smatraju, pridonose različite demografske mjere i poticaji mladim obiteljima. 

U baljanskim jaslicama sve je više mališana. Općina za svako novorođeno dijete daje 10 tisuća kuna. Tu je mjeru iskoristila i Martina Poropat. Puno to znači za roditelje, kaže.

Poticaja ima još. Besplatni vrtići, osiguran školski pribor, putni troškovi za srednjoškolce, stipendije od 800 do tisuću kuna za studente. Za kućni budžet nemala ušteda.

- Mala je u vrtiću - to je 600 kuna mjesečno. Mali je u školi i oni imaju besplatnu marendu i radne bilježnice, a produženi boravak plaća općina, kaže Alen Bilić.

Općinske parcele za kunu 

Za to općina iz proračuna godišnje izdvaja više od pola milijuna kuna. Mlade obitelji općinske parcele mogu dobiti za kunu i na njima ostvariti pravo gradnje. Do sada ih je dodijeljeno 25. 

Zanimanje je jako veliko, kaže načelnik Bala Edi Pastrovicchio. Na zadnjem natječaju za tri parcele, javilo se 12 obitelji koje su zainteresirane doći u Bale. I dok je Martina rođena u Balama, Alen se doselio prije 7 godina. Ovdje, kaže, ničeg ne nedostaje. Imaju i liječnika, trgovinu, poštu...

Razloga za ostanak, ili pak, doseljenje u Bale ima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!