U Biogradu predstavljeni kišni vrtovi

10.05.2023.

07:09

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT/T.S.

Cilj im je ublažavanje posljedica klimatskih promjena

Cilj im je ublažavanje posljedica klimatskih promjena

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Agencija za razvoj Zadarske županije predstavila je treći i posljednji kišni vrt u sklopu projekta STREAM. Nalazi se u Biogradu. Kišnim vrtom pokušavaju se ublažiti posljedice bujičnih poplava upijanjem vode u upojne bunare i sadnjom biljaka koje imaju veću upojnu moć.

 Nakon dva u Zadru, kišni vrt izgrađen je i u Biogradu. Cilj je spriječiti ili barem ublažiti posljedice klimatskih promjena. Konkretno - poplava.

- Mi sad stojimo na površini tog kišnog vrta , dolje su cijevi, bunari koji prikupljaju višak vode da ovaj dio više ne bi trebao doživjeti poplave, objašnjava Marija Dujmović, ravnateljica Agencije Zadra Nova.

Lokacija za biogradski kišni vrt nije slučajno odabrana.

- Tu smo stavili , na područje koje je bilo krizno,sve dolje do mora je poplavljivalo, prije 10 godina veći dio obiteljskih kuća je poplavio, govori Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

Važan dio projekta, čija je vrijednost 9 milijuna kuna, jest i edukacija. Zato su u programu sudjelovala djeca iz biogradske osnovne škole. Uz to što su naučili što je kišni vrt i kako funkcionira, na dar su dobili sadnice cvijeća.

- Planiram ga posaditi na balkon, rekla je Lucija.

- Posadit ću ga u vrt kod babe, ima ideju Krešimir.

Darovane sadnice sami su uzgojili učenici zadarske Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske srednje škole Stanka Ožanića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!