U Butizi proizvodi lokalnih OPG-ova

05.11.2022.

07:01

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Lokalni proizvodi

Lokalni proizvodi

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Mala istarska općina Kaštelir odlučila je pomoći svojim poljoprivrednicima. Mnogi nemaju ni novca ni potrebnih količina proizvoda za otvaranje samostalnih prodajnih objekata. Stoga će općina urediti prostor u kojemu će se prodavati proizvodi lokalnih OPG-ova. I tako im dati vjetar u leđa.

Obitelj Ritoša godišnje proizvede oko 30 tisuća litara vina. Za prodaju se brinu sami, uglavnom lokalnim restoranima ili na kućnom pragu.

- Sama proizvodnja pa sve do prodaje oduzima jako puno vremena. Mi radimo od 0 do 24 i da obitelj nije složna teško da bi se uspjelo plasirati i proizvesti, rekao je Dean Ritoša, vinar, Kaštelir.

Više u prodaju neće morati ulagati toliko napora. Svoje će proizvode moći prodati u lokalnoj trgovini koja se uređuje u centru mjesta.

Staru autobusnu čekaonicu od 50 četvornih metara prenamijenit će u punkt za plasman proizvoda lokalnih opegeovaca, takozvanu butigu. Općina će za to izdvojiti 300 tisuća kuna.

- Mi imamo trgovačko društvo preko kojeg ćemo otkupljivati proizvode od lokalnih proizvođača i to plasirati i prodavati ovdje, naročito u vrijeme sezone, govori Đulijano Petrović, načelnik Kaštelira.

U Kašteliru ima oko 420 vila i apartmana.

- Na području naše općine nemamo većih hotelskih kompleksa. Gosti uglavnom borave u privatnom smještaju, u vilama. Oni sami pripremaju obroke i uvijek su u potrazi za lokalnim namirnicama, istaknula je Linda Grebac, direktorica TZ Kaštelir.

I dio ulja dobiven od ovih maslina naći će su u Butigi. Poljoprivrednici računaju na dodatnu promociju, ali i bolje cijene.

- Naravno, jedan dio ćemo sigurno prodati kroz Butigu. Male butelje od 2,5 decilitara i pola litre, rekao je Karlo Grebac, maslinar iz Kaštelira.

Općina s 1500 stanovnika ima oko 150 obiteljskih gospodarstava. I svi će se moći ovdje predstaviti. 

- Ta trgovina nije osmišljena tako da se stvara neki profit, nego da se prodaju lokalni proizvodi te da se na istom tom mjestu prezentiraju. Proizvodi će se ovdje moći i kušati, naglasio je Marko Bratović, predsjednik poljoprivredne udruge Vitis, Kaštelir.

Butiga će se otvoriti do svibnja iduće godine. A proizvode lokalnih poljoprivrednika planiraju kupcima dostavljati i na kućni prag. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!