19:44 / 04.02.2021.

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT

U Ciburima uzgoj kupusa po tradicijskoj recepturi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jose Antonio Alba / Pixabay

S 10.000 zasađenih hektara, kupus je jedna od naših glavnih povrtnih kultura. Najpoznatiji su, dakako, varaždinski i ogulinski kiseli kupus, koji su i zaštićeni, no kupus se uspješno uzgaja i prerađuje i u okolici Pazina. Mjesta na tržištu ima za sve, a pandemija na njegovu potražnju nije utjecala.


U pogonu u Ciburima godišnje se preradi oko 2.000 tona kupusa. U glavicama ili rezani, jedna je od glavnih zimskih namirnica. No traži se i tijekom cijele godine, a pandemija prodaju nije smanjila.


- Prerađujemo preko 2.000 tona uz to i preko 3 tone repe. Plasiramo preko veletrgovačkih lanaca diljem Hrvatske, a uz to imamo i izvoz prema Austriji, Sloveniji i Italiji, kazao je poljoprivrednik Dean Matić.


Obrađuju 45 hektara zemlje i već se pola stoljeća bave ovim poslom. Dean je treći naraštaj i u proizvodnji dosljedno slijedi tradicijsku recepturu. Kupusu se dodaje jedino sol, a zatim mu u velikim bazenima treba tri mjeseca da si se ukiselio. Ovisno o tržištu i vrsti proizvoda, za kilogram kupusa dobivaju od 5 do 8 kuna.


- Jako smo zadovoljni. Radimo preko 15 godina izvoz,  a kad imaš kontinuitete i količinu, tržište te prepozna.  Imamo iste cijene pri izvozu i na domaćem tržištu jer naša je prednost da kupce koje preuzmemo držimo 12 mjeseci u godini, tako da imamo osiguran plasman, rekao je Matić.Poljoprivreda je tvornica na otvorenom gdje je svaka godina priča za sebe. No Dean ističe - ako ste ustrajni, uporni i volite ono što radite, uspjeh je zajamčen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!