U Đakovu proglašen najspremniji policajac za ovu godinu

10.09.2022.

07:00

Autor: Marin Ćurić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Najspremniji policajac

Najspremniji policajac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon tri dana kvalifikacija i iscrpljujuće višesatne utrke, u Đakovu je održano proglašenje najspremnijeg policajca za ovu godinu. Memorijal "Šimo Đamić - Štit domovine" održan je četvrti put. Ovaj je imao međunarodni karakter - hrvatskim policajcima stigle su kolege iz Slovenije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. 

Pod punom opremom morali su prijeći više od 30 kilometra od Trnave do Đakova. Svako malo stavljani su im novi izazovi kojima je testirana njihova snaga, snalažljivost, brzina. Prvi je kroz cilj i s najviše bodova prošao Slovenac Jure Majdić. Ne dvoji oko toga što mu je danas bilo najteže. 

- Samo trčanje je bilo najteže zbog 10 kilograma opreme, a i zbog dužine. Bilo je 34 kilometra, a bilo je i vruće. Dobro sam trčao i mislim da sam tu napravio onu razliku, istaknuo je Jure Majdić, pripadnik Specijalne jedinice slovenske policije.

Natjecanje je spomen na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske Šimu Đamića i na sve poginule i stradale pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova. Drugo i treće mjesto u ukupnom poretku zauzeli su policajci iz krapinsko-zagorske i osječko-baranjske policijske uprave. 

- Najteže mi je bilo kad se trebalo probijati kroz trnje. To stvarno najviše ti energije uzme, rekao je Luka Špehar, drugoplasirani, PU krapinsko-zagorska.

- Treba puno sreće da se dođe do postolja. Nije to samo neka sprema, nego trebaju se i poklopiti neke stvari. A treba i naporno trenirati, naglasio je Dejan Aman, trećeplasirani, PU osječko-baranjska.

Sigurno je i to kako je svih 57 natjecatelja koji su prošli trodnevne kvalifikacije pokazalo zavidnu spremnost i snagu.  

- Moraju na 7 točaka napraviti određene promjene. Navigacija pomoću ručnog kompasa, pa prelaze uže, spuštaju se alpinističkom opremom, veslaju, rastavljaju, sastavljaju oružje, ulaze u prostoriju gdje moraju pogoditi markiranta, pucaju iz pištolja, iz oružja, rekao je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.

Na završnom programu ispred đakovačke katedrale posjetitelji su mogli vidjeti i padobranski skok iz helikoptera, a na štandovima je izložena oprema koju policajci koriste u svom radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!