U Donjim Andrijevcima živi jedan od posljednjih opančara u Slavoniji

15.02.2022.

19:47

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Silvio Stilinović

U Donjim Andrijevcima živi jedan od posljednjih opančara u Slavoniji

U Donjim Andrijevcima živi jedan od posljednjih opančara u Slavoniji

Foto: HRT / HTV

Dobro je poznato kako stari zanati i obrti polako izumiru. U slavonskim selima sve je manje obrtnika bez kojih je život nekada bio nezamisliv. Nestaju kovači, remenari, brusači, opančari. U Donjim Andrijevcima živi jedan od posljednjih opančara u Slavoniji. Ako ste očekivali gospodina u najboljim godinama - iznenadit ćete se. 

Ovo je završni potez u izradi opanaka. Napravio ih je 39-godišnji Krunoslav. Zanat je izučio gledajući djeda kako izrađuje opanke, kožne čizme i sličnu obuću, nekada nezaobilaznu u slavonskim selima.

- Morao sam učiti praksu. Teorija je bila tu, već viđena i saslušana više puta. Međutim praksa nije postojala, nego sam ja to učio metodom pokušaja i pogrešaka, rekao je Krunoslav Paun, opančar iz Donjih Andrijevaca.

Opanci su traženi i danas. Najčešće za folklorne skupine, ali i za svakodnevnu uporabu. Krunoslav je čest gost i turističkih sajmova.

- Mi u udruženju obrtnika radimo na tome preko projekta Budi majstor, gdje se održavaju prezentacije u osnovnim školama, na manifestacijama, sajmovima itd. Gdje se pokušavaju ti stari zanati približiti što djeci, što odraslima koji nikad nisu vidjeli nešto tako. i da se to proba i brendirati, dodaje.

Slijedi najzanimljiviji dio ove postolarske priče. Krunoslav, supruga i troje djece vratili su se iz Zagreba u rodne Donje Andrijevci i nisu požalili. Postolarski zanat nije njegova prava profesija, već je u njega krenuo iz hobija.

- Nisam ni opančar, ni postolar, ni ništa vezano uz tu vrstu industrije, nego sam pravnik po struci. Ovo je bio hobi, postao je biznis. I dalje je neka vrsta profi posla. Tako da je pravo palo u drugi plan. Iako radim u udruženju obrtnika u Slavonskom Brodu, u struci.

Krunoslav uz opanke proizvede i poneki modni detalj, poput ženske torbice ili slično. Nasljednika, kaže, ne vidi. Djeca su još mala, a izvan obitelji nitko nije pokazao zanimanje za obrt koji bi uskoro mogao postati samo podsjetnik na neka minula vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!