U Down centru u Puli fino se kuha

23.01.2023.

17:15

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Anita Bartolović/E.P.C.

U Down centru u Puli uči se i priprema zdravih jela

U Down centru u Puli uči se i priprema zdravih jela

Foto: HTV / HRT

Ugostiteljske vještine neke su od aktivnosti kojima se bave štićenici u Down centru Pula. Uključeni su u program PAPO koji provode u suradnji sa srednjom strukovnom školom Eugen Kumićić iz Rovinja. Usluge Down centra koristi gotovo 600 obitelji iz cijele Hrvatske.  

Kuhati zdravo Karolini je najlakši zadatak. Rezati povrće i voće nije joj problem.


Neki vole kuhanje, drugi, kao Luka, više uživaju u pripremi napitaka. 


Pulski Down centar provodi aktivnosti i programe u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Jedan od njih je i program APOP koji se provodi u suradnji sa srednjom strukovnom školom iz Rovinja.


- Odradili smo postavu za zajutrak i ručak, naučili smo ih kako pravilno postaviti stol, zatim odrađivali smo pizzu, radili smo zdrave sendviče, a sad smo krenuli sa zdravim obrocima. Znači za djecu s Down sindromom, kada pripremaju, puno bolje se osjećaju kad nešto naprave za sebe, isto tako za naše učenike i volontere. Svi su veseli, raspjevani, razigrani, kaže Sandra Živolić, stručna učiteljica kuharstva u Strukovnoj školi Eugen Kumičić u Rovinju.


Down centar u Puli jedini je centar na području Hrvatske čije aktivnosti i usluge koriste štićenici iz cijele zemlje, ali i iz susjednih država. Jasna i njezin suprug s malenim Vitom u Puli su već treću godinu zaredom. 


- Došli smo s Vitom kada je imao 10 mjeseci. Tu su nam se otvorila sva vrata, tu smo doživjeli svoj mir, imamo divne terapeute koji nas razumiju, tu su za sve, od hranjenja, pijenja... Znamo pravac kojim idemo i namjeravamo dolaziti i dalje, rekla je Jasna Vidivić iz Bosne i Hercegovine.


Idu pravcem u kojemu im pomažu terapeuti, rehabilitatori i volonteri, . 


- Ovdje provodimo rehabilitaciju na jednom multidisiplinarnom pristupu, gdje smo okrenuti individualnim radionicama korisnika u kojima su usluge logopedske terapije, fizikalne, radne, pedagoške, i edukacijsko-rehabilitacijske, objasnila je Ines Nemet Butorac, ravnateljica Down centra u Puli. 


Sve to rade kako bi se osobama s Downovim sindromom olakšala integracija u društvo i osnažila njihova samostalnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!