Građani preuzeli stvar u svoje ruke, u Dubi Pelješkoj grade valobran

11.03.2022.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Morana Baričević/E.P.C.

Izgradnja valobrana u luci

Izgradnja valobrana u luci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na poluotoku Pelješcu, u općini Trpanj, u tijeku su radovi na projektima lučke infrastrukture koji bi, po završetku, trebali lokalnom stanovništvu podignuti kvalitetu života, a njihovim gostima pružiti bolju uslugu. Prije dva mjeseca u Dubi Pelješkoj, malom poluotočnom mjestu, počeli su radovi na izgradnji valobrana. Inicijativa, ali i više od polovine sredstava, došli su od samih mještana.


- Moramo reći da su mještani sami kroz svoju udrugu Duba Pelješka osigurali milijun kuna, što je gotovo nevjerovatno u doba krize da su skupili snage, osigurali, inicirali ono što njima ovdje trenutno treba, a to je da u ovom portu budu sigurne njihove barke, istaknuo je načelnik općine Trpanj Nikša Franković

Riječ je o mjestu koje, prema popisu, ima svega 46 stanovnika, ali i mnogo iseljenika koji ljeti dolaze u svoju Dubu. Do Uskrsa će ovdje biti 40 komunalnih vezova, sigurnih od vremenskih nepogoda.

- Želim reći da je to jedan dio ukupnog programa županije od 1500 komunalnih vezova. Zacrtali smo to kao svoj program za ovo mandatno razdoblje, izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.


U Trpnju se dovršava rekonstrukcija luke

U Trpnju se dovršava rekonstrukcija luke

Foto: Regionalni dnevnik/HTV/IMS / HRT

Pri kraju su i radovi na rekonstrukciji luke Trpanj, započeti još 2019. godine. Njihova vrijednost je oko 18 milijuna kuna.

- Dogradnjom 160 metara obale u luci Trpanj poboljšavamo manipulativni prostor za protok, prije svega automobila na trajekt. Do sada smo imali velike gužve i nadamo se da ćemo sada izgradnjom nove treće trake, a 6-7 metara smo ušli u morski dio, stvorili smo okretište, tako da ćemo izbjeći gužve, ističe ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac.

Bit će tu i jedan dio namijenjen komunalnim vezovima, istezalište za manja plovila. U planu je ugradnja i 10-tonske dizalice. Sve bi trebalo biti dovršeno prije početka turističke sezone.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!