U Gorjanima kod Đakova ophod ljelja, zaštićenih UNESCO-om

05.06.2022.

15:06

Autor: Hina/HRT/V.G.

 U Gorjanima kod Đakova ophod ljelja

U Gorjanima kod Đakova ophod ljelja

Foto: HTV / HRT

U Gorjanima pokraj Đakova u nedjelju je na blagdan Duhova, održan proljetni ophod 'kraljica ili ljelja', hrvatski tradicijski običaj koji je 2009. UNESCO zaštitio i stavio ga na listu hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Nakon višedesetljetne stanke, običaj koji je do kraja 19. stoljeća bio vrlo rasprostranjen na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, je obnovio gorjanski KUD Gorjanac prije 20 godina, 2002.

Ljelje su djevojke iz sela Gorjani kod Đakova koje u proljeće, o blagdanu Duhova, odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i mačevnog plesa.

Ovogodišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja počeo je okupljanjem pred župnom crkvom sv. Jakova apostola, gdje su ljelje nazočile svetoj misi.

Potom je krenuo tradicionalni program ljelja i obilazak kuća, čiji vlasnici gostoprimstvo iskažu širom otvorenim dvorišnim vratima (kapijama). Ove godine ljelje su imale tri postaje, među njima kod upravitelja gorjanske župe Krešimira Bulata, kao i kod načelnika Općine Gorjani Ivana Loviča, koji je na svom imanju uredio etno-kuću. Velika je čast ugostiti i počastiti ljelje.Ovaj običaj počiva na legendi iz vremena kada su Turci harali hrvatskim krajevima i zaposjeli mjesto i zatvorili sve muškarce u selu. Nakon toga sve su seoske žene obukle mušku odjeću, na glave stavile muške kape, a u ruke srpove, kose i glasno se zaputile osloboditi muškarce. Ugledavši ih i čuvši, Turci su, kaže legenda, mislili da su duhovi, uplašili se te pobjegli, a žene su oslobodile muškarce.

Danas ljelje nose vrlo bogate, šarene, pune detalja narodne nošnje, na glavama visoke, kićene kape, a u rukama sablje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!