Lipanj u znaku koprive, bazge, srnetine i goranske pastrve

22.06.2021.

16:41

Autor: Jelena Tomac/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Gorskom kotaru lipanj je u znaku koprive, bazge, srnetine i goranske pastrve

U Gorskom kotaru lipanj je u znaku koprive, bazge, srnetine i goranske pastrve

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Ublažavanje mjera i bolju epidemiološku sliku jedva su dočekali u turističkom sektoru pa se obogaćuju ponude i pozivaju gosti u mnoge krajeve Hrvatske. Tako će goranski ugostitelji svakoga mjeseca pripremati jela od posebnih, autohtonih namirnica iz zelenog srca Hrvatske. Lipanj je u znaku jela na bazi koprive, bazge, srnetine i goranske pastrve.

Godinu i pol dana plivaju u čistoj i hladnoj vodi Čabranke. A kada dosegnu 250 grama spremne su za prodaju.

Za manje od sat vremena, pastrva se našla na tanjuru - omotana slaninom, na kremi od krumpira i koprive.

- Treba joj dvije minute otprilike, pastrva je dosta tanka. Ima omega tri kiseline, jako kvalitetna riba, u rangu brancina, lubena s mora. Gosti ju dosta vole i cijene, kaže Mario Šubat, vlasnik restorana Eva u Lokvama.

Baš kao i druge autohtone namirnice. Goranski ugostitelji udružuju snage pa će ih na tržištu promovirati kroz objedinjenu ponudu.

- A koja s druge strane opet dozvoljava da svaki od tih ugostitelja istakne svoju kreativnost, posebnost svoje ponude. Nešto domaće, autohtono, goransko, ljudima zanimljivo i prije svega ukusno, kaže Petar Hrg, direktor TZ-a Gorskoga kotara.

A korisno i lokalnim proizvođačima. Zna to i 18-godišnji Nikola, koji polako preuzima obiteljski posao - vođenje najstarijeg hrvatskog ribogojišta koje datira iz 1882.

- Ovdje mi je lijepo, imam mir, volio bi nastavit taj obiteljski biznis pošto već toliko dugo godina traje neka traje još toliko, kaže Nikola Urh, ribogojilište pastrva Urh u Čabru.

A uz ovakve projekte koji mu osiguravaju tržište, sigurno će biti puno lakše plivati u poslu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!