Perjasica, selo sa samo sedam stanovnika

30.09.2022.

17:09

Autor: Mateja Ribičić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Odumiru sela

Odumiru sela

Foto: HTV / HRT

Posljednji popis stanovništva otkrio je da 195 naselja u Hrvatskoj nema nijednog stanovnika. Najviše takvih naselja je u Primorsko-goranskoj županiji - 54 i u Karlovačkoj - 30. Porazan je podatak i da gotovo 2.000 mjesta ima manje od 50 stanovnika. Jedno od takvih je Perjasica kraj Karlovca. 

Od središta Karlovca do sela Perjasica samo je pola sata vožnje. Prema službenom popisu ondje živi sedam stanovnika. Stanje na terenu drukčije je, novinari HRT-a pronašli su samo dvije starije osobe. Gospođa Danica Šimeša rođena je u Perjasici, u kojoj je nekada živjelo čak 1.500 ljudi. S nostalgijom se prisjeća tih dana.

- Bilo je lijepo. Ovdje ima osmogodišnja škola i bilo je nekada i duplih razreda, sjeća se Danica Cimeša i dodaje da je bilo i trgovina i gostiona, ambulanta, pošta, ma sve što je selu jednom trebalo. 

Za sebe ima dovoljno, kaže, jer je redovito obilaze iz Crvenog križa. Početkom godine slomila je ruku, koja nije dobro zarasla, ali nešto drugo muči je mnogo više. Na pitanje kako je, odgovora kako joj je zapravo najteža samoća.

Iako samotnjačke dane provodi sve teže, svoje selo nema namjeru napustiti jer, kaže, u gradu je još teže.

- Pa ne bih išla nikuda. Dok sam, neka budem tu. S druge strane, treba i novaca za grad. Ova godina je bila loša, ali ja sam ipak nešto vrta imala. Onaj koji je na asfaltu, vrta nema, govori.

Iz županije poručuju da su svjesni kako su sela sve manje poželjna za život.

- Ja znam da ne postoji čaroban štapić koji će oživjeti naša pusta sela, međutim jednim sustavnim dosljednim radom na županijskoj razini mislim da možemo barem ublažiti ove trendove, govori Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Mirjana Belin iz karlovačke Udruge invalida već 14 godina radi kao njegovateljica. Mladi su Perjasicu napustili, ali ona u njoj vidi priliku za novi početak.

- Ja sam odlučila kupiti kuću da mi je bliže do korisnika i da se maknem iz Karlovca. Vidim se ovdje. Miran je život, kazala je. 

Šuma, blizina Korane, svjež zrak, komad zemlje. Luksuz koji su mnogi u gradu ne mogu priuštiti, i koji je sve više na cijeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!