U inat starosti i samoći, baka Marta veseli se svakom novom danu

10.01.2021.

16:37

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Prazna su sela Zagore. Vatre ima na ognjištima samo rijetkih preostalih stanovnika - većinom treće životne dobi.
Baka Marta u Polači kod Knina živi sama. Zagazila je u deveto desetljeće, uzgaja ovce, njeguje vrt, a najsretnija je kad su joj ruke u zemlji vinograda koji je sama podignula.

➡️ Život na Ćićariji

„Samoća je teška i očajna, a ponekad je i povoljna. Radiš ono što voliš, nikoga ne mora da moliš. Ako voliš da radiš, pa ti uspije plan, budeš radostan cijeli dan!"

U nekoliko stihova stane život bake Marte. Od svitanja radi, prti - ovce da nahrani. Snalazi se da ih napoji, jer vodovoda u selu nema. Kao ni autobusa i prodavaonice, osim one putujuće.

 - Nema uvjeta. Nema naroda. Svaki dan manje. Sve su stari ljudi - umiru, kaže Marta Radulović.A i ona sama na pragu je osamdeset druge. No "vuče" kao da je upola mlađa. Zimi - oko stada.

- Janje gojim za svoga praunuka, kaže.

A s toplim danima oko vinograda. Sama sa svojih 10 prstiju uređuje 570 trsova. - Kad je lijepo grožđe, kleknem pa gledam kako je. To mi održava zdravlje i ne mislim na ništa drugo loše, govori Marta Radulović.

A tegobna je godina iza nje. Bačve ostale pune vina i rakije, kao i pušnica mesa.

- Kobna bolest je zauzela pa ne mogu djeca doći nama, željni smo svega, kaže Marta Radulović.

Rođena joj djeca po svijetu se razišla. No ipak, sama nije. Dječaka iz susjedstva, Ognjena, voli kao svojega. Viđa se ovo dvoje koliko mogu, porazgovaraju, zajednički prionu na posao.

- Marta inače ne voli da pomažem, ali ja pomažem u inat pošto je Marta stara, kaže Ognjen Radulović.
 
A starosti u inat, veseli se Marta svakom novom danu.

- Svi se čude kažu da će me vrag odnijet najzad, da su mi godine pri kraju, ali ja idem dalje mislim još ću, kaže optimistično gospođa Marta.

To je, kaže, najbolji lijek protiv usamljenosti. I jedini u ovom kraju, u kojem se život ne vraća - nego nestaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!