Za sve je kriv Luc Besson i ekipa iz kultnog filma

25.04.2021.

16:50

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./More

Ronjenje na dah

Ronjenje na dah

Foto: Hrvoje Gunjača / HRT

Četvrt kilometra, preronjenih - u jednom dahu! Gotovo pola sata pod vodom - također s jednim udahom! Ova, za ljudski organizam nevjerojatna ostvarenja, djelo su hrvatskih ronioca na dah, postignuta u bazenu. Uz ovaj šibenski, u Crnici, ekipa HRT-a uvjerila se da je Lijepa naša u tom sportu doista velesila - svjetska!

Galerija
Ronjenje na dah, Foto: Hrvoje Gunjača/HRT
Ronjenje na dah, Foto: Hrvoje Gunjača/HRTRonjenje na dah, Foto: Hrvoje Gunjača/HRT

Teško je izbrojiti rekorde i medalje okupljenih natjecatelja, koje je ugostio Ronilački klub Šibenik.

- Brojim svjetska i europska prvenstva i mislim da ih je bilo više od 20 i jedno 18 zlatnih medalja, govori Goran Čolak, RK Geronimo.

- Imam ukupno 6 svjetskih rekorda! Sada držim dva svjetska rekorda, u dinamici bez peraja, koji je 206 metara i u dinamici s bifin perajama, koji je 231 metar. Svjetska sam prvakinja i viceprvakinja svijeta, naglašava Mirela Kardašević, DPS Zagreb.

A 231 metar - gotovo je 9 i pol širina bazena. Preronjenih u jednom dahu! Kombinacija je to iznimne fizičke izdržljivosti i velike mentalne snage. 

- Treniram 6 puta tjedno - bilo u bazenu ili teretani. Postoje raznovrsne faze treninga pa tako i mentalni. Puno odricanja, zdrava prehrana. Ako stvarno želite postići vrhunske rezultate, onda postoji jako puno odricanja i velikog rada, istaknula je Mirela.

Nikad nismo svjedočili većoj tišini na sportskom nadmetanju. Ne samo zbog izostanka publike tijekom pandemije. Tajac na bazenu - za duboku koncentraciju.

- Iako ronilac izgleda jako smiren na startu, zapravo unutra "kuha" i svašta se dešava u glavi, ali pokušavamo se vraćati u neku zonu mira, koju treniramo meditacijama, rekao je Hrvoje Škorić, RK Submania.

- Dosta ronioca na dah jako veliku pozornost predaju na taj mentalni dio i na meditaciju. Ja to gledam s druge strane: jednom kad si fizički spreman, onda mentalni dio puno lakše dovedeš u red! Ako si mentalno spreman, a nisi fizički - onda ti ništa ne može pomoći, naglasio je Čolak.

I za Čolakove početke krivi su - Luc Besson, Jean Reno i ostala ekipa kultnog filma.

- Odgovor koji dobijete vjerojatno od svakog koji je ronio na dah: gledao sam Big Blue, pa sam išao probati koliko mogu zaroniti, smije se Čolak.

Osnovne su discipline: statika i dinamika, koja pak može biti bez peraja, s jednom monoperajom ili dvjema.

- Statika podrazumijeva plutanje na mjestu i zadržavanje daha, bez pokreta maksimalno koliko ide. U ostalim disciplinama boduje se udaljenost prijeđena u bazenu, objašnjava Krste Vrljevac, predsjednik RK Šibenik

U ronjenju modrim dubinama, Hrvatska ipak nije uspješna kao u bazenu.

- Vjerojatno zato što puno bivših plivača ili plivača koji taman prestaju plivati, ulazi u ronjenje. I onda im je puno prirodniji ambijent bazen nego more, a s druge strane naše more, iako je krasno, u principu je hladno za roniti duboko jer kako ideš dublje, tako je sve hladnije. Kod nas je usred ljeta, kad je more na površini 30, na stotinjak metara je 12! Tako da je to dosta zahtjevno. Puno je jednostavnije roniti u tropskim morima. Tako da je vjerojatno to razlog, objašnjava Čolak.

Stigao je u Šibenik i čovjek kojemu, u ronjenju na dah, nema ravna na kugli zemaljskoj!

- Guinnessov rekord u držanju daha, prije toga potpomognuto disanjem čistog kisika. Rekord trenutačno iznosi 24 minute i 37 sekundi, govori Šobat.

Ostvario ga je u bazenu u Sisku - a rekord posvetio stradalima u potresu. 56-godišnji bivši košarkaš i bodybuilder, ronilac je sa životnom misijom.

- Guinness je nešto što privlači ljude, a što meni daje mogućnost da na osnovu toga ispričam priču o autizmu i o djeci s poteškoćama u razvoju, kazao je Šobat.

S tom će pričom za godinu dana pokušati nadmašiti čarobnu granicu - pola sata pod vodom: s jednim udahom!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!