U poznatom baranjskom etnoselu Karanac, na Cvjetnicu se tradicionalno održava Proljetni vašar. Glavni proizvodi koji se nude, naravno, oni suhomesnati. Birala se i najmasnija, naslasnija i najteža "princeza pušnice" - slanina.
13.04.2025.
Zadnja izmjena 19:50
Autor: Katarina Barač-Perošević/L.P./D.M./Dnevnik/HRT
U poznatom baranjskom etnoselu Karanac, na Cvjetnicu se tradicionalno održava Proljetni vašar. Glavni proizvodi koji se nude, naravno, oni suhomesnati. Birala se i najmasnija, naslasnija i najteža "princeza pušnice" - slanina.
Ove godine na Proljetnom vašaru u Karancu, uz ponudu 80 lokalnih proizvođača, natjecalo se i u što duljem držanju šunke. A u kategoriji za izbor "Princeze pušnice" birala se ona najmasnija, najslasnija i, naravno, najteža slanina.
Prošlogodišnja pobjednica težila je 79 kg i nosila su je četvorica muškaraca.
- Da bismo dobili baš takvu, kao što će ovdje danas najtežu izabrati, treba puno rada i teško je baratati s njome. Da bismo imali kvalitetnu slaninu, morate imati kvalitetne svinje, kvalitetnu hranu i minimalno godinu do godinu i pol dana treba trajati to hranjenje.
- Znam da ima dosta velike konkurencije, ali ovo je jedno lijepo brendiranje u ovom lijepom mjestu u Baranji. Dolazimo svake godine iz razloga što su svi domaći, autohtoni proizvodi ovdje, rekli su građani.
Proljetni vašar u Karancu tradicionalna je manifestacija koja se održava svake godine i za koju organizatori vole reći da je mjesto gurmana, jer ako dođete ovamo, možete kušati razne baranjske delicije poput slanine, kobasica, čvaraka.
Na vašaru sudjeluje više od 80 lokalnih proizvođača, a mogu se pronaći medni proizvodi, cvijeće, kolači.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora